Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Membrii trupei rock Bi-2, reținuți…

Membrii trupei rock Bi-2, reținuți în Thailanda, au fost deportați în Israel. Formația rusă a criticat războiul din Ucraina

Sursa foto: Meduza

Toți membrii formației de muzică rock din Rusia Bi-2, care au criticat războiul provocat de Federația Rusă în Ucraina și care au fost reținuți săptămâna trecută în Thailanda, au fost expulzați în Israel, a declarat pentru Meduza unul dintre avocații trupei.

Potrivit avocatului, consulii israelian și australian s-au întâlnit cu ministrul de Externe al Thailandei la Bangkok pe 31 ianuarie. Întâlnirea dintre diplomații israelieni, australieni și thailandezi a durat câteva ore, iar reprezentanții grupului nu au fost prezenți.

„În cele din urmă s-a anunțat că muzicienii pot părăsi Thailanda și pot zbura spre Tel Aviv, ceea ce au preferat cu toții”, a declarat avocatul muzicienilor.

Pe 30 ianuarie, unul dintre membrii grupului, care deține cetățenie israeliană, a zburat spre Israel.

Șapte membri ai trupei rock ruso-belaruse Bi-2 au fost arestați în Thailanda după un concert susținut pe 24 ianuarie în Phuket și riscau să fie deportați în Rusia. În timp ce unii membri au mai multe cetățenii sau nu sunt cetățeni ruși, trei dintre membrii grupului au doar pașapoarte rusești. Unul dintre avocații trupei a declarat pentru publicația independentă Mediazona că autoritățile ruse cereau ca aceștia să fie deportați în Rusia cu un zbor direct, notează Meduza.

Bi-2 a adoptat în mod constant o poziție anti-război și s-a pronunțat împotriva invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. Concertele membrilor formației au fost anulate în orașe din Rusia după ce au refuzat să cânte în fața unui banner pro-război. În plus, Ministerul rus al Justiției l-a declarat pe Igor Bortnik, solistul trupei, drept „agent străin”. În timpul unui turneu în străinătate în mai 2023, Bortnik a anunțat că nu se va mai întoarce în Rusia.

Reprezentanții trupei au declarat că membrii Bi-2 au fost arestați pentru că organizatorii evenimentului au depus documente necorespunzătoare, deși Bi-2 a subliniat că își desfășoară toate concertele „în conformitate cu legile și practicile locale”. Compania VPI Event, care a organizat concertul Bi-2 din Thailanda, a recunoscut că a solicitat un tip greșit de vize pentru muzicieni, dar a subliniat că, în cazuri anterioare, autoritățile thailandeze de imigrație au dat amenzi organizatorilor de evenimente doar atunci când au existat probleme și nu au arestat niciodată artiștii.

Până acum, muzicienii au fost ținuți într-o celulă concepută pentru 80 de persoane într-un centru de detenție pentru imigranți din Bangkok. Anterior, activiștii pentru drepturile omului susțineau că membrii trupei „se vor confrunta probabil cu urmăriri penale dure și alte pericole grave” dacă vor fi trimiși înapoi în Rusia din cauza statutului lor de disidenți.