Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Marea Britanie spune că Rusia…

Marea Britanie spune că Rusia ar putea ataca din nou Ucraina în următoarele zile pentru a submina moralul ucrainenilor în perioada sărbătorilor

Ministerul britanic al Apărării anunță sâmbătă, 31 decembrie 2022, în raportul zilnic privind războiul din Ucraina, că în următoarele zile Rusia ar putea lansa un nou atac cu rachete asupra teritoriului Ucrainei „pentru a submina moralul ucrainenilor” în perioada sărbătorilor de iarnă.

Din octombrie, a precizat Ministerul britanic al Apărării, Rusia a lansat lovituri masive împotriva infrastructurii ucrainene la fiecare șapte – zece zile. Cel mai recent atac cu rachete a fost înregistrat la 29 decembrie. Dar serviciile secrete britanice presupun că Rusia ar putea încălca această „schemă” „pentru a submina moralul populației ucrainene în timpul sărbătorilor de Anul Nou”.

Joi, 29 decembrie, Rusia de asemenea a lansat un atac cu rachete asupra țării vecine. Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a anunțat că Rusia a lansat 69 de rachete de croazieră, iar Forțele de apărare ucrainene au doborât 54 dintre acestea.

Din octombrie, Rusia lansează regulat atacuri masive cu rachete împotriva instalațiilor energetice din Ucraina, iar unul dintre aceste atacuri, la 23 noiembrie, a lăsat temporar mai multe regiuni ale țării fără energie electrică. Întreruperile de curent programate continuă în majoritatea regiunilor până în prezent.

Pe 28 decembrie, reprezentantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Iuri Ignat a anunțat că din luna septembrie, apărarea aeriană a Ucrainei a doborât peste 420 de rachete și 430 de drone kamikaze, potrivit Ukrinform.

„Toată lumea consideră data de 10 octombrie ca fiind începutul atacurilor masive asupra infrastructurii energetice. Dar, de fapt, centrala termică de la Harkov a fost atacată pe 11 septembrie, atunci când au început să atace infrastructura noastră critică. De atunci, peste 420 de rachete și 430 de drone kamikaze au fost deja doborâte de apărarea antiaeriană”, a spus Ignat.

Adjunctul ministrului de interne al Ucrainei, Evgheni Enin, anunța pe 27 decembrie că peste 700 de instalații de infrastructură critică din Ucraina au fost afectate în urma bombardamentelor rusești de la începutul invaziei, pe 24 februarie 2022. Aceste instalații includ conducte de gaz, substații electrice și poduri.

„Până în prezent, avem informații despre peste 35 000 de instalații distruse în Ucraina ca urmare a atacurilor rusești. Din cele aproape 30 000 de atacuri înregistrate de la începutul invaziei, au fost lovite 702 instalații de infrastructură critică – este vorba despre conducte de gaz, stații electrice, poduri și altele”, a spus Enin, citat de Radio Svoboda Ucraina.