• Manifestații anti-rasism în întreaga lume, în sprijinul protestelor din SUA, după moartea afro-americanului George Floyd

  Manifestații anti-rasism în întreaga lume, în sprijinul protestelor din SUA, după moartea afro-americanului George Floyd
  digi24.ro
  de
  vizualizări
  07 iunie 2020 | 09:00

  Mii de oameni din întreaga lume, de la Sydney la Londra, au sfidat pandemia sâmbătă, 6 iunie, pentru a pune capăt rasismului şi brutalităţii poliţiei, o revoltă mondială fără precedent, declanşată de moartea afro-americanului George Floyd în timpul arestării sale în Minneapolis, Statele Unite, transmite Digi24.ro.

  Australia a fost prima care a deschis balul indignării mondiale. Mii de oameni au manifestat în toată ţara, fluturând bannere pe care scria „Nu pot respira”, referire la cuvintele lui George Floyd, care a murit după ce polițistul Derek Chauvin a stat aproape nouă minute cu genunchiul pe gâtul său.

  Pentru organizatorii australieni, care au rămas insensibili la apelul guvernului de a rămâne acasă din cauza crizei de sănătate, cazul lui Floyd are multe ecouri în ţara lor. Aceştia au explicat că au dorit să denunţe şi rata foarte mare de închisoare în rândul aborigenilor, precum şi decesele – peste 400 în ultimii treizeci de ani – ale membrilor acestei comunităţi în timp ce erau reţinuţi de poliţie.

  La Londra, ignorând instrucţiunile oficiale de distanţare pentru a combate răspândirea noului coronavirus, dar cu feţele acoperite cu o mască de protecţie în cazul unora, sute de manifestanţi s-au adunat în faţa Parlamentului, ţinând pancarte cu sloganul „Black Lives Matter” (Vieţile negrilor contează).

  „Regatul Unit nu este nevinovat”, au denunţat la Londra manifestanţii, bătând la tobe. La fel ca în capitala britanică, numeroşi britanici au ieşit în stradă în Manchester (nord-vest), de asemenea pentru a aminti că a fi negru nu este o crimă şi pentru „a pune capăt rasismului”, o altă „pandemie”.

  Viziunea lui Banksy despre protestele din SUA. Artistul britanic a realizat o nouă lucrare

  Inspirat de evenimentul tragic, celebrul artist de stradă Banksy a dezvăluit o nouă lucrare pe Instagram, unde se vede o lumânare arzând alături de o fotografie a unei persoane de culoare care dă foc drapelului american. „Oamenii de culoare sunt abandonaţi de sistem. Sistemul alb”, a spus el.

  Mii de manifestanţi s-au adunat în piaţa centrală Alexanderplatz din Berlin pentru a protesta împotriva rasismului şi violenţei poliţiei, alte adunări fiind planificate în 25 de oraşe germane. Poliţia din Berlin le-a cerut pe Twitter protestatarilor să nu mai vină în piaţă, declarând-o “plină” la 45 de minute după ce demonstraţia anti-rasism trebuia să înceapă.

  În Hamburg, manifestaţiile au devenit violente, iar poliţia a transmis pe Twitter că atacurile asupra poliţiştilor sunt inacceptabile. Forţele de ordine au folosit spray paralizant împotriva protestatarilor şi erau pregătite să desfăşoare tunuri de apă.

  Jucătorii de la Bayern Munchen, campioana Germaniei, şi-au arătat solidaritatea făcând încălzirea sâmbătă cu un tricou marcat „Cartonaş roşu împotriva rasismului – BlackLiveMatters”, înaintea meciului din Bundesliga împotriva Leverkusen.

  În Liege, în estul Belgiei, 700 de persoane au sfidat interdicţia şi au participat la un marş împotriva rasismului, potrivit poliţiei.

  Manifestațiile de la Paris, oprite de teama coronavirusului

  La Paris, două manifestaţii planificate sâmbătă împotriva violenţei poliţiei, pentru „amplificarea mişcării internaţionale de solidaritate împotriva impunităţii forţelor de ordine”, au fost interzise din cauza crizei de sănătate. Câteva sute de oameni s-au adunat totuşi la începutul după-amiezii în apropiere de ambasada americană.

  În Tunis, aproximativ 200 de persoane au cerut dreptate şi să poată „respira” în faţa rasismului care „sufocă”.

  „Acest flagel există şi în Tunisia”, a declarat un oficial al asociaţiei tunisiene pentru sprijinul minorităţilor, în timp ce migranţi din Africa sub-sahariană afirmă adesea că sunt victime ale agresiunii verbale şi fizice din ţară.

  Statele Unite sunt epicentrul furiei, alimentat de noi exemple de brutalitate a poliţiei. Mitinguri masive sunt aşteptate sâmbătă, zi în care va avea loc şi o nouă ceremonie în memoria lui George Floyd, organizată de data aceasta în oraşul său natal, Raeford, din Carolina de Nord.

  La Washington, manifestanţii au început seara să se adune pentru o nouă zi de proteste împotriva brutalităţii poliţiei şi este de aşteptat să fie cea mai mare acţiune de protest de până acum. Demonstranţii se adună în faţa emblematicului Memorial Lincoln, unde Martin Luther King Jr a condus un celebru miting pentru drepturile civile în 1963, dar multiple evenimente sunt planificate în diferite locuri.

  Furia protestelor se îndreaptă spre politică. Trump este ținta

  Capitala a devenit punctul central al manifestaţiilor din Statele Unite, în parte pentru că furia este îndreptată către preşedintele Donald Trump, care a avut o abordare dură faţă de proteste, folosind forţele federale pentru a dispersa demonstranţii, în marea lor majoritate paşnici, care se aflau în faţa Casei Albe luni.

  În timp ce preşedintele a vorbit despre nevoia de egalitate, el a păstrat distanţa faţă de mişcarea de protest în creştere din ţară şi a părut tot mai mult în dezacord cu cererile de schimbare sistemică.

  Trump a decis să petreacă weekendul la Casa Albă, în spatele unor baricade extinse. Forţele de securitate au închis parcul în faţa clădirii, care este în mod normal deschis pentru traficul pietonal.

  Duminică sunt aşteptate alte proteste anti-rasism, în special la Londra şi Madrid.

  Sursa: Digi24.ro.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Vladimir Ciobanu, internat la Iași cu leucemie acută. Cunoscutul actor are nevoie de donatori de sânge

  Vladimir Ciobanu, actorul care a jucat rolul lui Mihai Eminescu adolescent în filmul „Luceafărul” regizat de Emil Loteanu, suferă de leucemie acută și are nevoie de ajutorul oamenilor cu inimă mare ca să îi don…
  Vladimir Ciobanu, internat la Iași cu leucemie acută. Cunoscutul actor are nevoie de donatori de sânge

  Încă un președinte de țară anunță că a fost infectat cu Covid-19

  Preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Anez, a anunţat joi că a fost testată pozitiv la coronavirus şi că se simte bine, notează AFP, citat de Agerpres. „Sunt pozitivă la COVID-19, mă simt bine, voi lucra di…
  Încă un președinte de țară anunță că a fost infectat cu Covid-19

  sondaj / Ce vrea de fapt Dodon: Republică prezidențială sau califat rusesc?

  După ce a aruncat R. Moldova într-o criză generală și s-a compromis fatal - și pe intern, și pe extern, Igor Dodon pretinde schimbarea regimului de guvernare la Chișinău, din parlamentar în prezidențial. Dodon…
  sondaj / Ce vrea de fapt Dodon: Republică prezidențială sau califat rusesc?

  VIDEO/ Crime fără pedeapsă: dosarul morții unui tânăr, de patru ani pe masa oamenilor legii

  Acum patru ani, Fiodor Meleca, un tânăr în vârstă de 26 de ani din satul Chiștelnița, raionul Telenești, a fost omorât în bătaie în urma unui conflict iscat între două grupuri de tineri. Deși suspecții au fost…
  VIDEO/ Crime fără pedeapsă: dosarul morții unui tânăr, de patru ani pe masa oamenilor legii

  Salvatorii au lucrat pe parcursul întregii nopți pentru fortificarea digurilor la Cantemir

  Salvatorii au continuat pe parcursul zilei de 9 iulie lucrările de fortificare a digurilor de protecție. Activități complexe au fost realizate în orașul Cantemir, localitățile Ghioltosu, Gotești și Leca. În or…
  Salvatorii au lucrat pe parcursul întregii nopți pentru fortificarea digurilor la Cantemir

  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”

  Primarul de Hîncești, Alexandru Botnari, susține că va merge în proces de judecată după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis joi, 9 iulie, un act de constatare în privința sa, în care este indic…
  Primarul de Hîncești, despre constatările ANI: „Vom merge în proces de judecată”