Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Maia Sandu a invitat-o pe…

Maia Sandu a invitat-o pe președinta Greciei să efectueze o vizită de lucru în R. Moldova: „diaspora moldovenească, bine integrată social și economic în societatea elenă, contribuie și mai mult la apropierea dintre țările noastre”

Foto: presidency.gr

Președint Maia Sandu a discutat marți, 5 iulie, în cadrul vizitei de lucru la Atena, cu președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou. Șefa statului i-a mulțumit acesteia pentru asistența umanitară oferită R. Moldova de Grecia în contextul războiului din Ucraina, precum și pentru sprijinul acordat în parcursul european al țării noastre.

Maia Sandu a apreciat susținerea de către Greacia a deciziei recente a Consiliului European de a acorda R. Moldova statutul de țară candidată la UE și a invitat-o pe președinta Katerina Sakellaropoulou să efectueze o vizită de lucru la Chișinău, potrivit unui comunicat al Președinției.

„Grecia este un partener vechi și de încredere al Republicii Moldova, iar diaspora moldovenească, bine integrată social și economic în societatea elenă, contribuie și mai mult la apropierea dintre țările noastre”, a afirmat președinta Maia Sandu.

Discuția a vizat și agenda bilaterală moldo-elenă. „Am menționat că mizăm pe ratificarea, cât mai curând posibil, a Acordului privind securitatea socială dintre țările noastre de către partea greacă, precum și avansarea negocierilor pe Acordul de conversie a permiselor de conducere. Suntem interesați și în sporirea relațiilor comerciale și a investițiilor elene în țara noastră”, a spus șefa statului.

Președinta Maia Sandu a vorbit marți, 5 iulie, la Atena, în cadrul viziei de lucru pe care o efectuează în capitala Greciei, despre războiul din Ucraina și consecințele socio-economice asupra țărilor vecine și a lumii întregi și despre nevoia de a reconstrui ordinea globală bazată pe valorile umanității și pe respectarea dreptului internațional.

De asemenea, în discursul ținut în deschiderea Mesei rotunde anuale pe teme de actualitate economică „Antiteze, transformări, realizări într-o lume în schimbare”, organizată de publicația „The Economist”, șefa statului a mai subliniat „importanța de a le oferi cetățenilor un mediu sigur și pașnic, ca o garanție pentru dezvoltarea individuală și a societăților”.

Președinta Maia Sandu efectuează luni și marți, 4-5 iulie, o vizită de lucru la Atena, iar miercuri, 6 iulie, șefa statului se va afla la Vilnius.