Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Confruntări armate la granița dintre…

Confruntări armate la granița dintre Armenia și Azerbaidjan. 13 morți, printre care un general azer. Declarația MAEIE

Timp de trei zile consecutiv au loc confruntări sângeroase între Armenia şi Azerbaidjan. Azerbaidjan a anunțat moartea unui general azer, dar și a altor 5 ofițeri, în cea de-a treia zi de lupte cu forțele armene la granița nordică dintre cele două țări. Și-a pierdut viața și un soldat azer, iar bilanțul victimelor din Azerbaidjan a ajuns la 11 morți, scrie BBC.

Ambele părți se acuză reciproc de bombardarea zonele civile de lângă graniță. Situația în regiunea disputată Nagorno-Karabakh din sud rămâne tensionată.

Un conflict între cele două foste state sovietice asupra teritoriului Nagorno-Karabakh rămâne fără rezolvare, însă luptele recente s-au dus în Tavush, o zonă aflată la nordul teritoriului disputat.

Cele două foste state sovietice au purtat un război în perioada 1988 – 1994, când Armenia i-a susținut pe etnicii armeni din enclava Nagorno-Karabah, un teritoriu recunoscut la nivel internațional ca făcând parte din Azerbaidjan.

În cadrul unei întâlniri de urgență de luni, președintele azer Ilham Aliyev a spus că „Armenia va purta întrega responsabilitatea pentru această provocare”.

În același timp, Armenia a acuzat Adzerbaidjan că „a folosit sisteme de artilerie într-un atac cu scopul de a captura poziții armene”.

În data de 6 iulie, președintele azer Aliyev a spus că negocierile de pace cu Armenia, pentru a rezolva conflictul vechi din Nagorno-Karabakh, au stagnat. El a mai spus că discuțiile recente între miniștri de Externe ale celor două țări sunt „fără rost”.

În acest context, și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene(MAEIE) a emis un comunicat de presă prin care susține că urmărește cu îngrijorare evenimentele de la frontiera azero-armeană.

„MAEIE exprimă condoleanțe familiilor celor căzuți și face apel către părțile implicate să se abțină de la aplicarea forței, să depună în continuare eforturi sporite pentru evitarea escaladării situației și identificarea unei soluții politice durabile bazate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional. Republica Moldova se pronunță pentru soluționarea pe cale pașnică a situației de conflict în baza respectului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Azerbaidjan în granițele sale recunoscute internațional”, se arată în nota emisă de MAEIE.