Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lituania interzice importurile de gaze…

Lituania interzice importurile de gaze naturale din Rusia

Profimedia Images

Parlamentul Lituaniei a interzis, marți, 28 iunie, importurile de gaze naturale din Rusia. Rezoluția prin care Lituania renunță complet la gazul rusesc a fost adoptată în legislativul de la Vilnius cu unanimitate – se interzice accesul furnizorilor din țări considerate ca fiind amenințări la adresa siguranței naționale. Furnizorii ruși nu vor mai putea folosi nici terminalul de gaze naturale lichefiate din Klapeida, scrie Digi24.

Excepţiile se aplică doar furnizorilor care transportă gaze prin Lituania spre Kaliningrad, exclava Rusiei.

Conform ministrului lituanian al Energiei, Dainius Kreivys, citat de Agerpres, reglementările au ca obiectiv implementarea de jure a embargoului privind gazele: „Avem nevoie de această lege pentru a o menţine pe termen nelimitat”.

Potrivit datelor Parlamentului de la Vilnius, Lituania achiziționa anual din Rusia petrol, gaze şi electricitate în valoare de trei miliarde de euro, mai scrie sursa citată.

Planurile republicilor baltice de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti au fost accelerate ca urmare a războiului din Ucraina şi a ameninţărilor Rusiei privind sistarea furnizării, ca răspuns la sancţiuni.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125.