Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderul opoziţiei din Georgia a…

Liderul opoziţiei din Georgia a fost arestat după operațiune specială. Au fost utilizate și gaze lacrimogene

Liderul opoziției din Georgia, Nika Melia, conducătorul partidului „Mișcarea Națională Unită”, a fost reținut în Tbilisi la ora 8:00 dimineață, în urma unei operațiuni speciale. Forțele speciale, care au venit cu scopul de a-l aresta, nu au putut intra în sediul partidului, sute de susținători ai opoziției, aflați înăuntru, le-au îngrădit accesul militarilor. Reprezentanții forțelor speciale au pătruns în clădire prin geamuri, urcând pe scară, iar în clădire au fost utilizate gaze lacrimogene. Astfel, Melia a fost reținut, potrivit Jam News.

Reținerea a durat în jur de o jumătate de oră, iar spațiile din oficiu au fost distruse.

Criza politică din Georgia a început după alegerile parlamentare din 31 octombrie. De atunci, opoziția nu recunoaște rezultatele acelor alegeri, considerându-le falsificate.

Melia este învinuit de tentativă de lovitură de stat. Acuzarea consideră că vinovăția acestuia este dovedită prin faptul că pe 20 iunie 2019, în timpul protestelor împotriva invitației în Parlamentul Georgiei a deputatului Dumei de Stat, Serghei Gavrilov, Melia îndemna protestatarii să între în clădirea parlamentului.

Procuratura i-a cerut instanței de judecată să-l aresteze pe politician, după ce Melia a refuzat să plătească cauțiunea stabilită de judecată în calitate de măsură preventivă.

Parlamentul Georgiei a votat decizia a-i ridica lui Melia imunitatea parlamentară.

În dimineața din 18 februarie, după hotărârea instanței, atunci când Melia trebuia să fie reținut de către organele de drept, prim-ministrul țării, Giorgi Gakharia, a demisionat. Drept motiv acesta a invocat neînțelegerile cu partidul de la guvernare „Visul Georgian” – echipa cerea să fie arestat liderul opoziției, dar Gakharia credea că reținerea lui Melia va agrava criza politică din țară.

După demisia lui Gakharia, Ministerul Afacerilor Interne a emis un comunicat în care menționează că reținerea liderului opoziției se amână până la alegerea unui nou prim-ministru și a Guvernului.

Seara pe 22 februarie, Parlamentul a votat pentru noul prim-ministru, Irakli Garibașvili, fostul ministru al apărării și prim-ministru. Imediat după numirea acestuia în funcție, a fost efectuată operațiunea specială în sediul „Mișcării Național Unite”.