Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderii G7 avertizează Rusia să…

Liderii G7 avertizează Rusia să nu amenințe cu folosirea armelor chimice, biologice sau nucleare în Ucraina

Liderii G7 avertizează Rusia în privinţa utilizării „armelor chimice, biologice sau nucleare” în Ucraina şi continuă cooperarea pentru „adoptarea unor măsuri restrictive similare celor impuse anterior de membrii G7”, scrie CNN.

„Avertizăm împotriva oricărei ameninţări cu utilizarea armelor chimice, biologice şi nucleare sau a materialelor conexe”, se arată într-o declarație comună a liderilor G7 după întâlnirea de la Bruxelles.

Liderii G7 au denunţat, de asemenea, încercările Rusiei de a dezinforma cu privire la utilizarea armelor chimice sau nucleare de către Ucraina.

„Denunţăm categoric campania de dezinformare maliţioasă şi complet nefondată a Rusiei împotriva Ucrainei, un stat în deplină conformitate cu acordurile internaţionale de neproliferare. Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la alte ţări şi actori care au amplificat campania de dezinformare a Rusiei”, se mai menţionează în comunicat.

„Vom continua să cooperăm strâns, inclusiv prin implicarea altor guverne cu privire la adoptarea unor măsuri restrictive similare celor impuse anterior de membrii G7”, se mai precizează în comunicat.

Comunicatul a mai subliniat faptul că vor fi adoptate măsuri restrictive legate de evitarea sancţiunilor, care „urmăresc să submineze sau să atenueze efectele” lor.

„Suntem îngrijoraţi de escaladarea şi întărirea represiunii împotriva poporului rus şi de retorica tot mai ostilă a leadership-ului rus, inclusiv împotriva civililor”, a mai fost menţionat în comunicat.

Fără a adopta o poziţie explicită cu privire la participarea Rusiei la G20, liderii au spus că „organizaţiile internaţionale şi forurile multilaterale nu ar trebui să-şi mai desfăşoare activităţile cu Rusia într-o manieră normală”.