Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderii celor 27 de state…

Liderii celor 27 de state membre ale UE au aprobat acordul pentru Brexit

foto: intervio.ro

Marea Britanie devine prima țară care părăsește Uniunea Europeană, asta după ce liderii celor 27 de state membre ale UE au aprobat duminică acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra, scrie Agerpres.

Aprobarea acordului vine după mai mult de un de negocieri între cele două părţi. Astfel, Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană în data de 29 martie 2019. Premierul britanic Theresa May urmează să obţină aprobarea Parlamentului britanic în acest sens, doar că aprobarea parlamentarilor britanici, care ar urma să voteze în decembrie, este departe de a fi o certitudine.

Acordul de retragere, care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019. Liderii din UE s-au exprimat de asemenea în favoarea „unei relaţii cât mai strânse posibil” cu Londra după Brexit. Această relaţie a făcut obiectul unei „declaraţii politice” separate de acordul de divorţ, care subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie şi care a fost de asemenea aprobat de Consiliul European.

Într-un referendum din Regatul Unit din 23 iunie 2016, 51,89% dintre alegători au votat pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Prim-ministrul britanic, Theresa May, a inițiat procesul de ieșire, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană la 29 martie 2017. Pe parcursul unei perioade de tranziție până în 2021 Regatul Unit trebuie să respecte toate normele UE și să continue să plătească contribuții, dar în organismele UE nu mai au nici un cuvânt de spus.

foto: intervio.ro