Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „L-au amenințat că-l bagă în…

„L-au amenințat că-l bagă în închisoare”. La Moscova continuă „vânarea” bărbaților în cadrul campaniei de recrutare de toamnă

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării

În Rusia, de aproape două luni se desfășoară recrutarea de toamnă pentru serviciul militar obligatoriu. Procesul este însoțit de „vânarea” imigranților și studenților. În ultimele zile, activiștii pentru drepturile omului au fost abordați de mai multe persoane care au fost reținute la un punct de recrutare din Moscova, în ciuda problemelor lor de sănătate. Un bărbat fusese deja trimis la o unitate militară, notează Novaya Gazeta Europe.

Recrutarea de toamnă

Campania de conscripție de toamnă se desfășoară între 1 octombrie și 31 decembrie 2023. Numărul exact de persoane care vor fi înrolate timp de trei luni nu este cunoscut. În primăvara anului 2023, au fost recrutați 147 de mii de oameni, iar în toamna anului 2022 – 120 de mii de persoane.

În acest an, periodic se raportează raiduri împotriva imigranților. De exemplu, la sfârșitul lunii octombrie, Detaşamentul Mobil pentru Operaţiuni Speciale (OMON) a efectuat un raid într-o moschee din orașul Kotelniki, regiunea Moscova. Bărbații reținuți au fost aduși cu forța la centrul de recrutare militară și trimiși în armată în aceeași zi. Printre aceștia se numără Mamut Useinov, finalist al emisiunii «Перепой звезду», și Muhammad Negmatov în vârstă de 19 ani, membrul echipei naționale de judo a Rusiei.

Pe 14 noiembrie, la Voronej, 50 de persoane originare din Azerbaidjan au primit citații în timpul unei petreceri într-un restaurant, iar trei zile mai târziu, forțele de ordine au efectuat un „raid” asupra vizitatorilor unei moschei din Balașiha, de lângă Moscova. Tuturor celor care au părăsit moscheea le-au fost verificate documentele. Unii au fost reținuți sub pretextul de a merge la centrul de recrutare cu un autobuz special.

În timpul recrutării de toamnă de anul trecut, s-a raportat în repetate rânduri că la Moscova au fost reținuți bărbații și trimiși în aceeași zi la punctul de recrutare de pe strada Ugreshskaya nr. 3. Anul acesta, istoria se repetă, conform sursei citate.

În dimineața zilei de 25 noiembrie, Vladimir Lukin, în vârstă de 21 de ani, a fost reținut la Moscova, în timp ce se îndrepta spre serviciu. A fost dus la centrul de recrutare Danilovsky pentru a i se întocmi un raport privind o infracțiune administrativă pe baza unei decizii a comisarului militar. A fost supus unui examen medical și apoi dus la centrul de recrutare. Potrivit stoparmy, Lukin suferă de două afecțiuni, care îl fac inapt pentru serviciul militar obligatoriu – hipertensiune și tulburare bipolară.

Ulterior, Vladimir a fost eliberat.

„Telefonul i-a fost luat. A răspuns la agresiunile verbale în același mod, și în cele din urmă ei au sunat undeva și i-au spus că vin 2 tipi și o să-l bată (…). În final a luat o foarfecă de acolo și și-a tăiat mână. Acum a ieșit și este în drum spre casă. El a spus că nimeni din cei aduși n-a mai ieșit de acolo”, a relatat stoparmy.

Andrei Lebedev, student de la filologie de la Universitatea de Stat din Moscova a fost dus pe 22 noiembrie la centrul de recrutare chiar în timpul cursurilor de la universitate. Unul dintre colegii lui a declarat pentru Novaya Gazeta Europe că lui Lebedev i s-a cerut să părăsească sala de studii în timpul orelor. Profesorul a relatat că poliția îl aștepta pe student chiar în fața ușii.

Andrei Lebedev. Foto din arhiva personală

În scurt timp, Andrei s-a întors în sala de curs, a spus că „totul este în regulă, trebuie doar să rezolv o problemă cu documentele, așa că trebuie să părăsesc ora”, și-a luat lucrurile și a plecat.

După aceea, a fost dus la centrul de recrutare. Acolo a reușit să telefoneze o rudă de-ale sale și să-i spună că a fost amenințat de personalul comisariatului militar.

„Despre ce amenințări vorbea? Au chemat poliția de acolo și l-au amenințat că-l bagă în închisoare pentru doi ani. Fără niciun detaliu, el a spus în fraze generale că a fost supus unor presiuni extreme”, a declarat pentru Novaya-Europe o rudă de-ale lui Andrei Lebedev.

Prietenii lui Lebedev au declarat pentru Astra că acesta are mai multe boli care îl fac inapt pentru serviciul militar obligatoriu: „Este tratat de un psihiatru și, de asemenea, are probleme de sănătate în domeniul cardiologiei, andrologiei și chirurgiei”. De asemenea, la centrul de recrutare avea deja febră mare.

Împreună cu Lebedev, la centrul de recrutare au ajuns și Alexandr Sigarye și Pavel Chernyaikov.

Sigarye a fost reținut și dus la comisariatului militar de către poliție în timp ce se deplasa la serviciu.

Stoparmy a raportat, de asemenea, că ofițerii de recrutare militară au încercat să îi forțeze pe Sigarye, Lebedev și Chernyaikov să îmbrace uniformele. Bărbații au fost amenințați cu bătaia dacă refuzau. De asemenea, au fost rași cu forța, dezbrăcați și intimidați.

„Au fost multe apeluri la Urgențe, inclusiv din cauza stării lui Andrei, dar și pentru că Sașa are atacuri de panică. Se știe că suferă de ele. Serviciul de ambulanță întrerupea apelurile atunci când auzea adresa centrului de recrutare”, a declarat pentru Novaya-Europe Pavel Kogan, coordonatorul grupului Lebedev-Sigarye de ajutorare a celor înrolați ilegal.

Ulterior, acesta a mai raportat că Sigarye, împreună cu alți recruți, a fost dus la o unitate militară din Dolgoprudny. Prietena lui a povestit, din spusele lui, că în unitate recruților li s-a făcut un examen superficial: „Le-au luat temperatura și le-au făcut teste psihologice”. Celor care au trecut testul „incorect”, li s-a spus că îl vor repeta. La 27 noiembrie s-a aflat că bărbatul a fost dus la Podolsk pentru examinare, deoarece avea febră și dureri de rinichi.

La Moscova a fost reținut și Danila Krushinsky în vârstă de 20 de ani, a anunțat organizația pentru drepturile omului „Mamele soldaților din Sankt Petersburg” (Солдатские матери Санкт-Петербурга). Rudele tânărului au declarat că acesta a fost luat de la serviciu și dus la secția de poliție din Zelenograd.

„Doi bărbați îmbrăcați în civil, care s-au prezentat ca fiind Dima și Leșa, au venit la locul de muncă al lui Danila la ora 12 noaptea. Câteva minute mai târziu, au venit și doi ofițeri de poliție (care nu au prezentat niciun document) și l-au scos cu forța de la locul de muncă și l-au urcat într-o mașină. L-au obligat să închidă telefonul”, au relatat activiștii pentru drepturile omului.

Când mama celui reținut a sosit la secția de poliție, nu a fost lăsată să intre în clădire pe motiv că urmau să fie aduse arme. Rudele au fost nevoite să comunice cu forțele de ordine prin gard. În afară de aceasta le-au dat polițiștilor copii ale documentelor cerute de Danila, dar nu le-a primit.

„La ora 4:30 dimineața, ofițerii l-au scos pe Danila din departament și l-au dus pe str. Ugreshskaya 3c din Moscova, permițându-i în cele din urmă să pornească telefonul. Apoi, telefonul mobil a fost transmis prietenei lui Danila”, scrie Asociația „Mamele soldaților din Sankt Petersburg”.

Acum Krushinsky se află la centrul de recrutare. Potrivit membrilor familiei, el are un diagnostic incompatibil cu serviciul militar obligatoriu, pe care angajații centrului de recrutare militară îl ignoră.