Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kremlinul califică incidentele din ultimele…

Kremlinul califică incidentele din ultimele zile din regiunea transnistreană drept „acte de terorism” și solicită investigarea „amănunțită” a evenimentelor

Kremlinul califică incidentele din ultimele zile din regiunea transnistreană drept „acte de terorism”. Declarațiile au fost făcute joi, 28 aprilie, de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scrie TASS.

„Moscova este alarmată de escaladarea tensiunilor din regiunea transnistreană și consideră incidentele de acolo drept acte de terorism”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, într-un briefing de presă de joi.

Zaharova a declarat că Rusia așteaptă o investigație amănunțită a circumstanțelor incidentelor.

„Suntem alarmați de escaladarea tensiunii în Transnistria. În ultimele zile au avut loc mai multe incidente de bombardare, aruncarea în aer a instalațiilor oficiale și de infrastructură. Considerăm aceste acțiuni drept acte de terorism care vizează destabilizarea situației din regiune și ne așteptăm la o investigație amănunțită și obiectivă a tuturor circumstanțelor incidentului”, a spus Zaharova.

În ultimele zile, situația din regiunea transnistreană s-a tensionat. Pe 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Autoritățile de la Chișinău condamnă „orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Șefa statului a declarat că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

De asemenea, președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.

Miercuri dimineață, 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, precum și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia. Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, a negat informațiile despre împușcăturile din apropierea satului Cobasna.