Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Klaus Iohannis l-a desemnat pe…

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru funcția de premier al României

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, 15 octombrie, numele noului prim-ministru. Acesta este Ludovic Orban, președintele Partidului Naţional Liberal. Anunțul a fost făcut în urma unei noi runde de consultări cu șefii partidelor de opoziție. 

„După consultările cu partidele politice parlamentare şi formaţiunile politice parlamentare, am tras concluzia pe care am spus-o şi după prima rundă de consultări: că se conturează un guvern în jurul PNL. (…) Personal, cred că alegerile anticipate sunt o soluţie, dar nu acum cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eşuat este o zi pierdută pentru România. (…) Aşadar am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, preşedintele PNL, preşedintele celui mai mare partid din Opoziţie, promotorul principal al moţiunii de cenzură. Aşa este democratic corect, aşa se va întâmpla”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

La rândul său, prim-ministrul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că Executivul pe care îl va conduce va da românilor „cinste, competenţă, integritate, dedicare în servirea interesului public şi soluţii la marile probleme cu care se confruntă România azi”.

Potrivit lui Ludovic Orban, principalele priorități ale noului guvern sunt:

„-Refacerea echilibrelor macro-economice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri și populația țării.
– restructurarea amplă a aparatului guvernamental.
– readucerea profesionalismului și competenței în instituțiilor publice.
– digitalizarea aparatului public pentru a crește calitatea serviciilor pentru cetățeni.
– consolidarea parcusului României și a poziției României la nivlul UE în conformitate cu pactul semnat de PNL la inițiativa președintelui.
– respectarea drepturilor cetățenilor, asigurarea unei independențe reale a justiției în România, reducerea instituțiilor guvernamentale în slujba cetățenilor și nu în slujba politrucilor care sunt numiți temporar pentru a conduce.
– sunt convins că vom găsi discernământ, deschidere și interes pentru servirea cetățenilor în toate discuțiile pe care le vom purta. Orice întârziere înseamnă menținerea PSD la putere și a Guvernului Dăncilă care a fost demis, nu are legitimitate și niciun român nu vrea să îl vadă exercitând puterea”, a declarat noul prim-ministru al României.

Orban are, conform Constituției, o perioadă de 10 zile în care să decidă componența Guvernului, și să convingă partidele parlamentare să voteze învestirea Cabinetului. PNL are nevoie de 233 de voturi pentru a-ți pune în funcție Executivul, potrivit Digi24.

Cum ar arăta Guvernul Orban

Potrivit discuţiilor din interiorul PNL, va avea maximum 16 ministere, față de 24 câte are Guvernul Dăncilă, iar o parte dintre miniștri vor fi specialiști afiliați partidului, potrivit Digi24.

Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere. Ministerul Afacerilor Externe se comasează cu Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cu cel al Românilor de pretutindeni. Ministerul Economiei se comasează cu Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul. Ministerul Mediului se comasează cu Ministerul Apelor și Pădurilor. Ministerul Educației se comasează cu Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului.

Domeniile cheie ale guvernării ar putea fi încredințate unor semi-tehnocrați: Externe, Sănătate, Finanțe, Apărare, posibil și Justiție. 

Ministerul de Interne – Marcel Vela, fostul președinte al comisiei de apărare din Senat.

Ministerul Educației – Monica Anisie, președinte PNL Sector 2, fost secretar de stat la Ministerul Educației, în Guvernul Cioloș.

Ministerul Dezvoltării – Robert Sighiartău, secretarul general al PNL (numele lui Sighiartău este luat în calcul și pentru portofoliul Economiei).

Ministerul Transporturilor – Lucian Bode, președintele Comisiei de transporturi din Camera Deputaților.

Ministerul Muncii – Violeta Alexandru, președintele PNL București.

Ministerul Economiei – Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

Ministerul Agriculturii – Emil Dumitru, liderul federației ProAgro.

Ministerul Fondurilor Europene – Bogdan Glăvan, consilierul pe probleme economice a lui Ludovic Orban.

Ministerul Apărării -Nicolae Ciucă (șeful Statului Major al Apărării). Este luat în calcul și deputatul PNL Ovidiu Raețchi, președintele Comisiei de apărare.

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, consilierul prezidențial pentru politică externă.

Ministerul Sănătății – Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava.

Ministerul Finanțelor – un specialist din afara partidului, posibil Cristian Păun, profesor la ASE, consilierul președintelui PNL, Ludovic Orban.

Ministerul Justiției – un tehnocrat.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a căzut săptămâna trecută în urma unei moțiuni de cenzură votată de parlamentari. Moţiunea de cenzură a fost adoptată în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului fiind 238 voturi pentru”, patru împotrivă” şi trei voturi anulate. Votul a fost secret cu bile.

Foto: Agerpres.ro