Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Jurnalista care a protestat în…

Jurnalista care a protestat în direct la postul TV rusesc „Pervîi Kanal” împotriva războiului provocat de Rusia în Ucraina, plasată în arest la domiciliu

Marina Ovsiannikova, jurnalista care în luna martie a protestat în direct la postul TV rusesc „Pervîi Kanal” împotriva războiului provocat de Rusia în Ucraina, a fost plasată joi, 11 august, în arest la domiciliu, fiind cercetată penal pentru răspândirea de „știri false” despre forțele armate ruse. Decizia a fost luată de Tribunalul Basmanny din Moscova, scrie Meduza.

Unul din avocații jurnalistei, Dmitrii Zakhvatov, a declarat anterior că „nu există nicio speranță că nu va fi aplicat arestul la domiciliu”.

În dimineața zilei de 10 august, mai mulți ofițeri ai Comitetului de Investigații al Rusiei au efectuat descinderi la domiciliul jurnalistei. Unul din avocații acesteia, Dmitrii Zakhvatov, a declarat că pe numele jurnalistei a fost deschis încă un dosar penal și că ea își va petrece noaptea în centrul de detenție temporară.

Pe 17 iulie, Marina Ovsiannikova a fost reținută. Atunci, avocatul jurnalistei a declarat că ea a fost arestată de ofițerii de poliție în apropierea casei sale. Peste câteva ore, ea a fost eliberată. Ovsiannikova a fost reținută după ce a afișat o pancartă pe care scria: „Putin este un criminal. Soldații săi sunt fasciști. 352 de copii au murit. Câți copii trebuie să mai moară pentru ca tu să te oprești?”.

Pe 14 martie curent, Marina Ovsiannikova a apărut în eter, în timp ce colega sa, Ekaterina Andreeva prezenta știrile în cadrul emisiunii „Vremea”. Ovsiannikova avea o pancartă pe care scria un mesaj împotriva războiului din Ucraina. După incident, ea a fost reținută și amendată cu 30 000 ruble.

După ce a fost concediată de la postul rus „Pervîi Kanal”, Ovsiannikova a devenit corespondent independent pentru ziarul german „Die Welt”, pe care l-a părăsit la începutul lunii iulie curent.