Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Iurii Chaika pleacă din funcția…

Iurii Chaika pleacă din funcția de procuror general. Pe cine propune Putin în locul acestuia

Iurii Chaika părăsește postul de procuror general al Federației Ruse „în legătură cu transferul la un alt loc de muncă”, transmite RIA Novosti cu referire la Kremlin. Președintele rus Vladimir Putin a propus numirea lui Igor Krasnov, șeful adjunct al Comitetului de Investigare, în funcția de procuror general, scrie Novaya Gazeta.

Potrivit unor surse, Consiliul Federației Ruse va lua în considerare eliberarea lui Chaika din funcția de procuror general și numirea lui Krasnov pe 22 ianuarie.

Iurii Chaika a condus Parchetul General din 2006. Înainte de aceasta, el a condus Ministerul Justiției timp de aproximativ șapte ani.

„Aceasta este decizia președintelui. Președintele a făcut candidatura – acesta este dreptul său de șef al statului și și-a exercitat acest drept … ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitrii Peskov, după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă Chaika a renunțat la funcție sau i s-a propus trecerea la un alt post de muncă.

Ziarul de Gardă a scris anterior că fratele președintelui Igor Dodon are mai multe afaceri cu Igor Chaika, fiul procurorului general Iurii Chaika. Totodată, în februarie 2019, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a anunțat că, potrivit unor documente confidențiale, Chaika era, încă în 2017, unul dintre sponsorii Fundației „Din Suflet”, gestionată de Galina Dodon. Astfel, pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro deschis la Victoriabank din Chișinău al Fundației „Din suflet” a intrat suma de 70 de mii de euro, iar banii au fost virați dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika. 

Fiul controversatului procuror general Chaika a intrat și în posesia a 51% din compania „Media Invest Service”, astfel preluând de la omul de afaceri Vadim Ciubară cota majoritară din firma care deține posturile Accent TV și Primul în Moldova, dar și din firma care gestionează mail.ru și ok.ru în R. Moldova.