Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Italia declară stare de urgență…

Italia declară stare de urgență în nordul țării din cauza secetei

Sursa foto: Reuters

Italia a declarat luni, 4 iulie, stare de urgență pentru zonele din jurul fluviului Pad, care reprezintă aproximativ o treime din producția agricolă a țării și care suferă de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani, transmite Reuters.

Decretul guvernamental va permite autorităților să elimine birocrația și să ia măsuri imediate dacă consideră necesar, cum ar fi impunerea raționalizării apei pentru locuințe și întreprinderi.

Pad este cel mai lung râu din Italia, care se întinde pe o lungime de peste 650 km. Cu toate acestea, multe porțiuni ale fluviului au secat, iar fermierii spun că debitul este atât de slab încât apa de mare se infiltrează în interior, distrugând culturile.

Guvernul italian a precizat într-o declarație că măsurile de urgență vor acoperi terenurile care se învecinează cu Pad și bazinele de apă din estul Alpilor.

În sens mai larg, a introdus, de asemenea, starea de urgență în cinci regiuni nordice – Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Veneto – alocând fonduri inițiale de 36,5 milioane de euro (38 de milioane de dolari) pentru a le ajuta să facă față penuriei de apă.

„Starea de urgență are drept scop gestionarea situației actuale cu mijloace financiare și asistență pentru populația afectată”, a precizat guvernul italian.

Acesta a adăugat că în viitor ar putea fi luate măsuri suplimentare pentru a face față secetei care, potrivit autorităților din domeniul apei, afectează tot mai mult centrul Italiei, după o iarnă și o primăvară extrem de secetoase, urmate de un început de vară excepțional de cald.

Presa italiană a relatat că premierul Mario Draghi a luat în considerare, de asemenea, numirea unui comisar pentru a coordona răspunsul la secetă, într-un mod similar cu cel în care guvernul a creat un grup pentru a gestiona criza coronavirusului.