Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul ar fi acceptat un…

Israelul ar fi acceptat un armistițiu propus de Egipt în Fâşia Gaza – Reuters și Al Jazeera

Sursa foto: lemonde.fr

Israelul și Palestina, mediate de Egipt, au convenit asupra încetării focului în Fâșia Gaza, la ora locală 20:00, pe 7 august, scrie Al Jazeera cu referire la Jihadul Islamic și grupul de mediere din Egipt și Reuters cu referire la serviciul de securitate egiptean și un reprezentant al autorităților palestiniene.

„Acum raidurile continuă, la fel și lansările de rachete. Înainte de orice acord de încetare a focului din războaiele anterioare, există ore critice când sunt multe bombardamente”, a spus corespondentul Al Jazeera, Yumna Al-Sayed.

Ulterior, prim-ministrul israelian Yair Lapid a declarat la postul de televiziune israelian 13 că obiectivele operațiunii militare au fost atinse și nu are rost să fie continuată.

Duminică dimineață, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat despre moartea, în urma unui atac aerian, a lui Khaled Mansour, comandantul aripii militare Jihad Islamic din sudul Fâșiei Gaza.

Vineri, 5 august, armata israeliană a lansat operaţiunea militară, pe care a numit-o „Breaking Dawn” în Fâșia Gaza ca răspuns la „amenințările directe din partea Jihadului Islamic Palestinian”. În aceeași zi, Taysir al-Jabari, comandantul Jihadului Islamic din nordul Gazei, a fost ucis cu o lovitură de precizie. Portalul Alarabiya News, citând Ministerul Palestinian al Sănătății, raportează că de la începutul operațiunii, cel puțin 29 de persoane au murit în Fâșia Gaza, inclusiv șase copii și doi militanți.

De la începutul operaţiunii sale, Israelul a asigurat că vizează strict poziţii ale Jihadului Islamic, raportând eliminarea a 15 combatanți ai acestei grupări, potrivit armatei israeliene. Forţele israeliene au anunţat de asemenea arestarea în două zile a circa 40 de membri ai grupării respective.

Ca represalii la raidurile asupra Fâşiei Gaza, gruparea palestiniană a lansat zeci de rachete asupra teritoriului israelian, cele mai multe dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă israelian. Doi israelieni au fost răniţi uşor de schije, potrivit serviciilor de intervenţie rapidă.

Aceasta este cea mai gravă escaladare a violenţelor dintre statul israelian şi grupările armate din Gaza de la războiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morţi în 11 zile de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.

Statul israelian a instituit din 2007 o blocadă împotriva Fâşiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori administrat de islamiştii din Hamas