Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul afirmă aliații grupării teroriste…

Israelul afirmă aliații grupării teroriste Hamas au capturat o navă de marfă deținută de britanici și operată de japonezi în sudul Mării Roșii

Sursă foto: The Times of Israel

Autoritățile din Israel au declarat duminică, 19 noiembrie, că rebelii Houthis, care se vor separați de Yemen și care susțin gruparea teroristă Hamas, au capturat o navă de marfă deținută de britanici și operată de japonezi în sudul Mării Roșii, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian cu consecințe asupra securității maritime internaționale”, relatează Reuters.

Citați de Reuters, Houthis au declarat că au capturat o navă în zona respectivă, dar au descris-o ca fiind israeliană. „Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile și valorile islamice”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului.

Agenția de știri menționează că Houthis au lansat rachete cu rază lungă de acțiune și drone împotriva Israelului, în semn de solidaritate cu militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza.

Reprezentanții biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu au declarat că „acesta este un alt act de terorism iranian care reprezintă o escaladare a beligeranței Iranului împotriva cetățenilor lumii libere, cu ramificații internaționale concomitente în ceea ce privește securitatea rutelor maritime globale”.

Un oficial american din domeniul Apărării a declarat că „suntem conștienți de situație și o monitorizăm îndeaproape”, scrie Reuters.

Într-o postare pe rețeaua socială X (anterior Twitter), Forțele armate ale Israelului au reiterat: „Deturnarea unei nave de marfă de către Houthis în apropiere de Yemen, în sudul Mării Roșii, este un incident foarte grav cu consecințe globale. Nava a plecat din Turcia cu destinația India, având la bord civili de diferite naționalități, printre care nu se numără israelieni. Nu este o navă israelian”.