Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Institutul american pentru Studii de…

Institutul american pentru Studii de Război: Kremlinul vrea să-și influențeze partenerii din CSTO pentru a evita sancțiunile occidentale

Imagine-simbol

Kremlinul vrea să-și influențeze partenerii din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) pentru a evita sancțiunile occidentale. Magazinele din orașele ucrainene Melitopol și Volnovaha, ocupate de trupele ruse, au început să treacă la utilizarea rublei rusești, arată un raport al Institutului american pentru Studii de Război (ISW).

Potrivit raportului, forțele rusești creează condiții pentru a stabili un control permanent asupra zonelor din sudul Ucrainei pe care le ocupă în prezent, fie ca „republici populare” nominal independente, fie prin anexarea lor la Rusia.

„Surse occidentale și ucrainene au afirmat că președintele rus Vladimir Putin ar putea anunța o „mobilizare generală” a armatei ruse pe 9 mai (…). Kremlinul caută probabil să își influențeze partenerii din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) pentru a evita sancțiunile occidentale. Direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că Rusia curtează membrii OTSC pentru a achiziționa bunuri de intrare și materiale pentru tehnologii cu dublă utilizare pe care Rusia nu le poate cumpăra direct din cauza sancțiunilor occidentale. GUR a declarat că acest efort va crește dependența economică a membrilor CSTO de Rusia și va permite evitarea sancțiunilor rusești prin utilizarea unor țări terțe pentru a reexporta produse rusești pe piețele internaționale”, se arată în raport.

Conform ISW, uzina mecanică rusă din Ulianovsk încearcă să obțină componente germane necesare pentru producția de sisteme de rachete sol-aer Buk și de rachete Tunguska.

Recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu va grăbi, în mod artificial, termenul de încheiere a „operațiunii militare speciale” din Ucraina până pe 9 Mai. Într-un interviu pentru compania italiană Mediaset, ministrul rus de Externe a spus că ritmul „operațiunii militare speciale” din Ucraina depinde în primul rând de „necesitatea de a minimiza orice risc pentru civili și militari ruși”.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.