Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Încă trei nave cu porumb…

Încă trei nave cu porumb au părăsit porturile Odessa și Chornomorsk – VIDEO

Trei nave cu cereale ucrainene au părăsit porturile din Ucraina și se îndreaptă spre coridorul maritim umanitar. Acest lucru este evidențiat de datele MarineTraffic. Toate cele trei nave se îndreaptă acum spre Istanbul de-a lungul coridorului caritim umanitar.

Presa ucraineană scrie că Nava Navistar a părăsit portul Odesa vineri dimineață, iar celelalte două Rojen și Polarnet – din vecinatatea Chornomorsk. În total, peste 58.000 de tone de porumb se află la bordul acestor nave.

După cum a menționat ministrul Infrastructurii Oleksandr Kubrakov, aceasta este prima caravana de nave cu cereale ucrainene care a plecat în Turcia din porturile Marelui Odesa.

Acțiunea de astăzi a reluat transportul din portul Chornomorsk. 

„Ne așteptăm ca garanțiile de securitate ale partenerilor noștri din ONU și Turcia să continue să funcționeze, iar exportul de alimente din porturile noastre să devină stabil și previzibil pentru toți participanții la piață”, a scris ministrul.

Pentru aceasta, Ucraina intenționează să asigure capacitatea porturilor de a trimite mai mult de 100 de nave pe lună.

La 22 iulie, la Istanbul  a fost semnat  un acord privind deblocarea porturilor ucrainene „Odesa”, „Chornomorsk” și „Yuzhny” pentru exportul de cereale și alte produse agricole. Ministrul Infrastructurii al Ucrainei Oleksandr Kubrakov și ministrul Apărării al Rusiei Serhiy Shoigu au semnat acorduri identice separate cu ONU și Turcia.

Pe 29 iulie, Kubrakov a raportat că 10 nave cu cereale ucrainene ancorate în porturile „Odesa” și „Chornomorsk” sunt pregătite pentru expediere.

În dimineața zilei de 1 august, prima navă cu mâncare ucraineană a părăsit portul maritim Odesa de la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. Nava Razoni sub pavilionul Sierra Leone se îndreaptă spre portul Tripoli din Liban cu 26.000 de tone de porumb.

Pe 2 august, prima navă cu porumb ucrainean  a ajuns pe coasta Turciei  și a trecut de inspecție. După inspecție, nava va părăsi Bosforul și se va îndrepta către portul libanez Tripoli.