Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Guvernul Germaniei a declarat 40…

Guvernul Germaniei a declarat 40 de diplomaţi ruşi „persona non grata”

Foto: AFP

Guvernul Germaniei a declarat 40 de diplomaţi ruşi „persona non grata”, act ce constituie primul pas spre expulzarea acestora din Germania. Anunțul a fost făcut luni de către şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, transmite Reuters.

„Imaginile de la Bucha mărturisesc o brutalitate incredibilă din partea conducerii ruse și a celor care îi urmăresc propaganda”, a spus Baerbock, referindu-se la uciderile de civili din nordul Ucrainei.

„De aceea, Guvernul Federal a decis astăzi să declare indezirabili un număr semnificativ de membri ai Ambasadei Rusiei care au lucrat în fiecare zi aici, în Germania, împotriva libertății noastre, împotriva coeziunii societății noastre”.

Ministerul de Externe al Germaniei enumeră 104 diplomați ruși acreditați în Germania.

„Vom înăspri în continuare sancțiunile existente împotriva Rusiei, ne vom spori decisiv sprijinul pentru forțele armate ucrainene și vom întări, de asemenea, flancul estic al NATO”.

Luni, 4 aprilie, este a 40-a zi de război în Ucraina. De la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, potrivit ONU, au murit 1 417 de civili ucraineni, iar 2 038 au fost răniți. Luni dimineața, 4 aprilie, alerte de raid aerian au fost declanșate în regiunea Nicolaev și Odesa. Ucraina continuă să evacueze civilii din zonele grav afectate de război. Pe 4 aprilie, spre Mariupol au fost îndreptate 15 autobuze care vor evacua oamenii în Zaporojie.

Cronologia evenimentelor din Ucraina – LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40