G7 promite aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru a sprijini finanțele Ucrainei
Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din Grupul celor șapte democrații bogate au declarat vineri, 20 mai, că au mobilizat 19,8 miliarde de dolari pentru Ucraina și s-au angajat să acorde mai mult sprijin financiar dacă va fi nevoie, transmite Reuters.
Liderii financiari ai SUA, Canadei, Japoniei, Germaniei, Franței, Italiei și Marii Britanii – G7 – au purtat discuții în Germania pentru a finanța Kievul, care se luptă cu invazia rusă.
„În 2022, am mobilizat 19,8 de miliarde de dolari americani drept sprijin bugetar, inclusiv 9,5 miliarde de dolari americani din angajamentele recente (…) pentru a ajuta Ucraina să își reducă deficitul de finanțare și să continue să asigure furnizarea de servicii de bază pentru poporul ucrainean. În plus, salutăm activitatea în curs de desfășurare în cadrul G7 și al instituțiilor financiare internaționale cu privire la alte finanțări substanțiale pentru Ucraina, incluzând în special propunerea Comisiei Europene de până la 9 miliarde de euro de asistență macrofinanciară suplimentară”, a anunțat G7.
Sprijinul suplimentar planificat pentru întreprinderile de stat ucrainene și pentru sectorul privat prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și al Corporației Financiare Internaționale se ridică la 3,4 miliarde de dolari.
„Vom continua să fim alături de Ucraina pe toată durata acestui război și dincolo de el și suntem pregătiți să facem mai mult, dacă va fi nevoie”, a precizat G7.
Vineri, 20 mai, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat că CE a oferit Ucrainei o nouă tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 600 de milioane de euro.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.