• Franța a lansat licitația pentru atribuirea frecvențelor 5G

  Franța a lansat licitația pentru atribuirea frecvențelor 5G
  Foto: Reuters
  vizualizări
  29 septembrie 2020 | 22:52

  După un start fals, Franţa a lansat marţi procesul de atribuire a primelor frecvenţe 5G, care ar urma să aducă mai multe miliarde de euro bugetului statului, transmite AFP, citată de Agerpres.

  Prevăzută iniţial să aibă loc în luna aprilie, dar amânată din cauza pandemiei de coronavirus, licitaţia pentru atribuirea de frecvenţe a început marţi la ora locală 09:30 (07:30 GMT) şi ar urma să permită operatorilor de telefonie (Orange, SFR, Bouygues Telecom şi Free) să achiziţioneze 11 blocuri de frecvenţe, ceea ce ar permite lansarea primelor servicii 5G în anumite oraşe din Franţa la finele acestui an.

  În pofida criticilor venite dintr-o anumită parte a opiniei publice şi a multiplelor solicitări privind un “moratoriu” pentru telefonia 5G venite din partea unor politicieni de stânga, viitoarea reţea de telefonie mobilă va fi lansată în Franţa utilizând, mai întâi, banda de frecvenţe cuprinsă între 3,4 şi 3,8 gigaherţi (GHz).

  Cei patru operatori de telefonie au obţinut fiecare un bloc de 50 megaherţi (MHz) în această bandă de frecvenţe la un preţ fix de 350 milioane de euro. Cu blocurile suplimentare de 100 megaherţi (MHz) scoase la licitaţie, statul francez speră să încaseze cel puţin 2,17 miliarde de euro.

  Un operator nu va putea achiziţiona mai mult de 100 megaherţi (MHz) “pentru a da o şansă fiecăruia”, a explicat Arcep, Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Franţa, care derulează licitaţia.

  “Principiul acestor licitaţii este că ele trebuie să fie complet secrete. În fond, singurul nostru obiectiv este să oferim cea mai bună calitate a serviciilor pentru utilizatorii noştri şi să ne păstrăm această superioritate în calitatea reţelei pe care o avem de zece ani în Franţa”, a avertizat directorul general de la Orange, Stéphane Richard.

  Licitaţia principală, care ar urma să dureze aproximativ 12 zile, va fi urmată de o “licitaţie de poziţionare” care va permite operatorilor să aleagă dacă preferă să se situeze în centrul bandei de frecvenţe sau la extremităţi, mai susceptibile la interferenţe cu alte servicii.

  Cu toate acestea, tehnologia 5G se loveşte de ostilitatea unei părţi a opiniei publice, a politicienilor şi a asociaţiilor, care pun sub semnul întrebării această nouă tehnologie din motive sanitare sau de mediu.

  Mai multe ONG-uri au anunţat marţi că vor sesiza Consiliul de stat să suspende procedura de atribuire a frecvenţelor. De asemenea, aproximativ 70 de parlamentari de stânga sau ecologişti au cerut la mijlocul lunii septembrie un moratoriu cu privire la atribuirea de frecvenţe 5G.

  Cu toate acestea, Guvernul de la Paris nu şi-a modificat calendarul, fără a mai aştepta un raport al Agenţiei naţionale pentru securitate sanitară (Anses), care ar urma să fie publicat în luna martie 2021, subliniind că majoritatea ţărilor avansate au atribuit deja frecvenţe pentru telefonia 5G.

  “Toată lumea susţine că pentru relansarea economică, pentru viitorul industriei, este extrem de important. Este important ca Franţa să se înscrie în această tendinţă, în special în această perioadă de criză”, a declarat la rândul său secretarul de stat pentru domeniul digital, Cedric O.

  Întrebarea pe care şi-o pun experţii este dacă această dezbatere politică aprinsă, marcată de ameninţările venite din unele comunităţi că vor împiedica dezvoltarea reţelelor 5G, poate avea un impact asupra comportamentului operatorilor cu prilejul licitaţiilor?

  “Aceasta poate schimba raportul de forţe”, estimează Guillaume Vaquero, expert în telecomunicaţii la cabinetul Wavestone. “Suntem într-o situaţie în care Arcep cere operatorilor să îşi asume angajamente cu privire la acoperire. Însă operatorii pot spune: Suntem gata să introducem tehnologia dar care sunt garanţiile că o putem face în bune condiţii? Deoarece este vorba de investiţii colosale”, a adăugat expertul.

  Un alt element de care trebuie să ţină cont operatorii sunt restricţiile care vizează gigantul chinez Huawei, care vor obliga în special SFR şi Bouygues Telecom să îşi caute un alt furnizor de echipamente pentru o mare parte din viitoarele lor reţele 5G şi de asemenea să îşi revizuiască planurile de investiţii. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Documentele în baza cărora cetățenii R. Moldova Moldova vor putea vota în Franța, după ce au fost anunțate noi restricții de circulație

  Ambasada Franței în R. Moldova a venit cu precizări privind deplasarea cetățenilor moldoveni la secțiile de votare în ziua alegerilor prezidențiale, după ce în această seară președintele francez, Emanuel Macron…
  Documentele în baza cărora cetățenii R. Moldova Moldova vor putea vota în Franța, după ce au fost anunțate noi restricții de circulație

  Macron: Începând de vineri, în Franța va fi reinstituită carantina la nivel național

  Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat în această seară că, începând de vineri, va fi reinstituită carantina generală, din cauza numărului mare de cazuri noi de coronavirus, potrivit Le Figaro. „Am de…
  Macron: Începând de vineri, în Franța va fi reinstituită carantina la nivel național

  De la 1 noiembrie câteva rute de microbuz își schimbă itinerarul

  Primăria municipiului Chişinău informează că în rețeaua de transport a municipiului au fost operate anumite modificări, conform prevederilor dispoziției nr. 585-d din 28 octombrie 2020 „Cu privire la aprobarea…
  De la 1 noiembrie câteva rute de microbuz își schimbă itinerarul

  Germania intră în lockdown parțial toată luna noiembrie. Franța, așteptată să anunțe măsuri similare

  Franța și Germania anunță noi măsuri de carantină împotriva coronavirusului. Germania va intra într-un lockdown parțial pe întreaga durată a lunii noiembrie, cu baruri și restaurante închise, însă școlile vor f…
  Germania intră în lockdown parțial toată luna noiembrie. Franța, așteptată să anunțe măsuri similare

  Citiți joi în ZdG

  În ediția de joi, 29 octombrie, a Ziarului de Gardă, cu două zile înainte de alegerile prezidențiale, găsiți un interviu cu președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, din care aflați câți bani…
  Citiți joi în ZdG

  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va semna cu Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Bulgaria un Memorandum de cooperare în domeniile tineretului și sportului

  Guvernul a aprobat, astăzi, 28 octombrie, semnarea Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Bulg…
  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va semna cu Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Bulgaria un Memorandum de cooperare în domeniile tineretului și sportului