• FOTO/ Manifestațiile împotriva lui Aleksandr Lukașenko iau amploare. Primul semn că regimul începe să se teamă

  FOTO/ Manifestațiile împotriva lui Aleksandr Lukașenko iau amploare. Primul semn că regimul începe să se teamă
  de
  15 august 2020 | 12:07

  Manifestațiile împotriva lui Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus care se află la putere de 26 de ani, iau amploare. Oamenii au prins curaj și vineri, în a șasea zi a contestării populare, zeci de mii de locuitori din Minsk și din marile orașe ale țării au ieșit în stradă. Vine să complice viitorul politic al lui Lukașenko și decizia Uniunii Europene de a impune sancțiuni Belarusului, transmite Digi24.

  Angajații uzinei fanion a țării au oprit lucrul cu riscul de a fi sancționați și au prezentat o listă de revendicări, inclusiv demisia președintelui și alegeri monitorizate de observatori internaționali. 

  „Cerem organizarea unei noi runde de alegeri prezidențiale la care să asiste observatori independenți din partea ONU și a Uniunii Europene. Vrem alegeri corecte și transparente, sunteți de acord?” – i-a intrebat pe protestatari Serghei, unul dintre liderii mișcării. O întrebare retorică, răspunsul a fost dat de uralele muncitorilor. 

  După declarațiile înflăcărate din curtea fabricii, muncitorii au plecat în marș.

  Într-un alt oraș din Belarus, Jabinka, la uzina de prelucrare a zahărului, angajații și-au adus la protest și copiii.

  „Am ajuns să protestăm din cauza felului în care au fost organizate alegerile și pentru cum a fost gestionat coronavirusul, dar și pentru că nu suntem de acord cu intervenția brutală asupra manifestanților pașnici a căror singură greșeală a fost că au îndrăznit să-și exprime opinia”, a explicat un manifestant.

  S-au solidarizat cu protestatarii și angajații sistemului sanitar.

  Manifestații pașnice au avut loc pe tot parcursul zilei. Plecarea lui Aleksandr Lukașenko e principala revendicare a străzii. 

  Mii de protestatari, eliberați din închisori

  Și în aceste condiții, regimul din Belarus dă primele semne că se teme de presiunea străzii: mii de protestatari arestați au fost eliberați, iar ministrul de interne și-a cerut scuze pentru „victimele colaterale” ale reprimării demonstrațiilor.

  În total, cel puţin 6.700 de persoane au fost arestate în Belarus de duminică seară, cu prilejul manifestaţiilor fără precedent împotriva victoriei controversate în alegerile prezidenţiale a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

  După eliberarea lor, vineri dimineaţă, sute dintre aceste persoane au descris infernul trăit în detenţie, unde au fost private de apă, hrană şi somn, bătute şi torturate cu curent electric.

  Abia ieşiţi din închisori, mai mulţi foşti deţinuţi au fost transportaţi la spital cu ambulanţe, potrivit unui jurnalist al AFP.

  Revenire din infern. Protestatarii povestesc despre torturile suferite în detenție

  Mulți dintre cei eliberați erau plini de vânătăi si de alte semne ale bătăilor primite de la forțele de ordine. Unii demonstranți au vorbit despre traumele suferite în detenție și cum polițiștii loveau oamenii fără să țină cont că sunt copii, femei sau bătrâni.

  „I-au arestat pe toți, i-au bătut pe toți, fete, băieți, copii care aveau 15, 14, 13 ani. Era și un bunic de 70 de ani cu noi”, a povestit un tânăr.

  „Ne-au pus să cântăm imnul național în duba poliției. I-au bătut pe cei care au cântat greșit. Ieri au bătut oameni, i-au băgat în celulă și i-au pus să țipe: Iubim scutierii!” – a relatat un alt tânâr.

  „Am fost băgată în dubă. Mi-au spus că fie merg cu ei pentru 15 zile, fie mă bat la picioare și îmi dau drumul. Deoarece sunt aici, știți ce am aflat. M-au lovit la picioare, oricum” – spune o tânără.

  Potrivit ONG-ului Amnesty International, mai multe femei au fost ameninţate cu violul în detenţie şi unii bărbaţi au fost obligaţi să se aşeze în patru labe, în întregime dezbrăcaţi, pentru a fi bătuţi cu bâtele.

  O altă deținută afirmă că a fost privată de hrană timp de trei zile şi că i s-a refuzat hârtia igienică, gardienii spunându-le femeilor deţinute să se şteargă cu propriile haine.

  Ministrul de Interne a susținut, însă, într-un interviu televizat, că nimeni nu a fost abuzat în detenție. Totusi, el și-a cerut scuze pentru oamenii nevinovați care au fost răniți în timpul intervențiilor poliției.  Este un gest rar, într-un efort de a calma protestele la nivel naţional, care reprezintă cea mai mare provocare pentru regimul de 26 de ani al lui Lukaşenko.

  Intervine și Biserica

  Mitropolitul Pavel, şeful Bisericii ortodoxe din Belarus, i-a cerut vineri preşedintelui Aleksandr Lukaşenko să pună capăt violenţelor de pe străzi, a relatat agenția TASS.

  Apelul a intervenit după ce conducerea ţării a început eliberarea a mii dintre protestatarii deţinuţi.

  Ministerul de Interne a anunţat că peste 2.000 de protestatari au fost eliberaţi vineri. În plus, instituţia susţine că este preocupată de problema suprapopulării centrelor de detenţie, după ce în jur de 6.700 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor din această săptămână. Este un semn că ar putea urma și alte eliberări.

  În aceste condiții, lidera opoziției anti-Lukașenko din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a postat un nou clip video pe YouTube, în care își îndeamnă susținătorii și pe cei care se opun lui Lukașenko să organizeze „manifestații pașnice în masă”, în toata țara, pe parcursul weekendului.

  Mercenarii ruși din Belarus au ajuns cu bine acasă

  Și tot în contextul evoluțiilor din Belarus, este de consemnat că procurorul general al Rusiei a anunţat vineri că cei 32 de cetăţeni ruşi arestaţi în Belarus sub acuzaţia că ar fi fost implicaţi într-un complot pentru destabilizarea acestei ţări au revenit în Rusia. Bărbaţii reţinuţi ar face parte din grupul privat de securitate Wagner, considerat a fi apropiat de Kremlin. Ucraina ceruse extrădarea acestora, întrucât suspecta că aceşti mercenari au luptat alături de separatiştii sprijiniţi de ruşi în conflictul din estul ţării.

  Autorităţile din Belarus au reţinut acest grup de cetăţeni ruşi luna trecută şi au afirmat că ei erau implicaţi într-un complot pentru destabilizarea ţării înainte de alegerile prezidenţiale de duminică, câştigate de Aleksandr Lukaşenko, în urma votului considerat ca fiind fraudat. Potrivit versiunii Moscovei, aceşti cetăţeni ruşi se aflau în Belarus în tranzit către o ţară latino-americană.

  Sursa: Digi24

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  ANI: Doar doi candidați pentru funcția de inspector de integritate au promovat proba scrisă. Cine sunt aceștia

  Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat luni, 25 ianuarie, că doar doi candidați care au aplicat la concursul pentru funcția de inspector de integritate au promovat proba scrisă. Potrivit ANI, din…
  ANI: Doar doi candidați pentru funcția de inspector de integritate au promovat proba scrisă. Cine sunt aceștia

  Ucraina contestă mandatul delegației ruse la APCE

  Deputații Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au susținut luni, 25 ianuarie, la Strasbourg, propunerea Ucrainei de a contesta împuternicirile delegației ruse, din cauza nerespectării de către Fed…
  Ucraina contestă mandatul delegației ruse la APCE

  „Am pus în discuție subiecte ce vizează situația politică internă”. Președinta Maia Sandu, întrevedere cu ambasadorul Republicii Franceze în Moldova

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, 25 ianuarie, că a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Franceze în R. Moldova, ES Pascal Le Deunff. Astfel, în cadrul întrevederii s-a discutat despre…
  „Am pus în discuție subiecte ce vizează situația politică internă”. Președinta Maia Sandu, întrevedere cu ambasadorul Republicii Franceze în Moldova

  Statistica zilei. 224 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 7 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore. 2 cazuri sunt de import

  Alte 224 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate luni, 25 ianuarie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 2 cazuri sunt de import (Israel-1, Germania-1), informează Ministerul Sănătății, Mu…
  Statistica zilei. 224 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 7 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore. 2 cazuri sunt de import

  Putin, despre investigația lui Navalny: „Nimic din ceea ce este indicat acolo nu este proprietatea mea”

  După ce opozantul rus Alexei Navalny și colegii săi au publicat marți, 19 ianuarie, o investigație despre averile lui Putin, luni, 25 ianuarie, în cadrul unei conferințe video cu studenții, liderul de la Kremli…
  Putin, despre investigația lui Navalny: „Nimic din ceea ce este indicat acolo nu este proprietatea mea”