Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Mai mulți jurnaliști din…

FOTO Mai mulți jurnaliști din Azerbaidjan au protestat împotriva unui proiect de lege cu privire la mass-media: „Contrazice Constituţia Republicii Azerbaidjan, CEDO şi alte tratate internaţionale”. Poliția a aplicat forța fizică

Sursa foto: TV Meydan

Un grup de jurnaliști din Azerbaidjan a organizat un protest marți, 28 decembrie, în fața clădirii Parlamentului, împotriva unui proiect de lege cu privire la mass-media. În cadrul manifestației, aceștia au scandat: „Nu faceți cătușe din lege”, „Nu vrem jurnalism cu permis”, scrie TV Meydan.

Jurnaliştii susţin că proiectul de lege contrazice Constituţia Republicii Azerbaidjan, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi alte tratate internaţionale la care Azerbaidjanul este membru, inclusiv prevederile privind libertatea de exprimare şi mass-media.

„Solicităm excluderea Legii cu privire la mass-media de pe ordinea de zi. În general, solicităm ca discuțiile cu privire la proiectul de lege privind mass-media să fie stopate până când articolele care restricționează activitățile presei independente vor fi eliminate din acesta, a declarat jurnalista de investigație Khadija Ismail.  

În timpul protestului, polițiștii au aplicat forța fizică asupra jurnaliștilor, pentru a-i îndepărta de la clădirea Legislativului.

Sursa foto: TV Meydan

Totuși, jurnaliştii au continuat să scandeze „Presă liberă!” şi „Nu vom dispărea în urma interdicţiilor impuse de voi!”.

În timpul manifestației a fost citită o declarație a protestatarilor.

Textul integral al declarației:

„Noi, un grup de jurnalişti independenţi, ne exprimăm îngrijorarea că noul proiect de lege „cu privire la mass-media” poate transforma ţara noastră într-un spaţiu şi mai închis decât este, şi evaluăm acest lucru drept o încălcare a libertăţii de exprimare. Dorim să menționăm că proiectul de lege menționat contrazice articolele privind libertatea de exprimare din Constituția Republicii Azerbaidjan și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Mai mult, există contradicții chiar și între articolele acestui proiect de lege. Astfel, deși articolul 5.4 prevede că activitățile în mass-media se desfășoară pe baza libertății creative și editoriale, articolul 12.4 transferă chiar și schimbarea siglelor (emblemelor) subiecților mass-media în atribuțiile puterii executive. 

Proiectul de lege contravine, de asemenea, principiului democrației și transparenței activităților de reglementare specificate în Legea „cu privire la actele juridice normative” , întrucât acest proiect de lege a fost întocmit și adoptat în a doua lectură fără participarea experților în mass-media și fără a fi consultat public.

Proiectul de lege oferă statului oportunități largi de a determina exact cine poate face jurnalism. Crearea de către stat a unui registru al jurnaliştilor şi reguli stricte pentru acest registru, introducerea unui sistem unificat de certificare, cerinţa respectării eticii profesionale, comentarea obiectivă şi imparţială asupra faptelor şi evenimentelor, evitarea părtinirii fără publicarea informaţiilor obţinute în secret – toate acestea pot provoca o rană profundă libertății mass-media, care este o componentă importantă a libertății de exprimare.

De asemenea, trebuie de luat în calcul faptul că într-o societate legitimă, adecvată, democratică, restricțiile legate de libertatea presei și libertatea de exprimare trebuie neapărat să decurgă din cererea publică actuală și să corespundă acesteia. Libertatea de exprimare și de mass-media pot fi supuse restricțiilor numai din motivele clar exprimate în Constituția Azerbaidjanului și în Convenția Europeană.

Și întrucât proiectul de lege supus dezbaterii de Parlament nu îndeplinește această cerință, îndemnăm Guvernul să ia măsurile necesare pentru ca acest proiect să nu se transforme în lege și anume să-l scoată de pe ordinea de zi a Parlamentului, să recreeze un grup de lucru, care va include, de asemenea, reprezentanți ai societății civile și va prezenta acestui grup un proiect de lege pentru revizuire cardinală”, se arată în declarație.

Acesta este al doilea protest al jurnaliştilor împotriva adoptării proiectului de lege „cu privire la mass-media”. Anterior, mai exact, pe 24 decembrie, un grup de jurnalişti a organizat un protest împotriva proiectului de lege adoptat în lectura a doua. Atunci, aceștia au declarat că proiectul de lege a fost adoptat în secret, fără discuții publice și cu multe abateri.

La ședința Milli Mejlis din 20 decembrie curent, proiectul de lege „cu privire la mass-media” a fost adoptat în lectura a doua.