Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Legea marțială din Ucraina.…

FOTO Legea marțială din Ucraina. Ce regiuni vizează și cum va afecta cetățenii R. Moldova

Foto: tsn.ua

În seara zilei de 26 noiembrie, Rada Supremă din Ucraina a susținut introducerea legii marțiale în mai multe regiuni ale Ucrainei. Decretul privind instituirea legii marțiale intră în vigoare pe 28 noiembrie și va dura doar 30 de zile, pentru a nu afecta alegerile prezidențiale din martie 2019. Astfel, legea marțială va fi menținută până pe 27 decembrie.

Cum îi va afecta legea marțială pe cetățenii moldoveni care planifică să meargă în această perioadă în Ucraina?

Potrivit ofițerului de presă al Poliției de Frontieră, în prezent nu există careva restricții la frontiera cu Ucraina. Autoritățile de la Chișinău nu au primit încă vreo indicație din partea autorităților de la Kiev cu privire la anumite restricții privind trecerea frontierei.

„Până la ora actuală, toate punctele de trecere a frontierei de la frontiera cu Ucraina activează în regim normal. Nu am primit informații ce țin de restricții. La moment se circulă în regim normal”, a comunicat Raisa Novițchi, ofițer de presă al Poliției de Frontieră.

Regiunile în care a fost introdusă legea marțială

Legea marțială nu va fi introdusă pe tot teritoriul Ucrainei, ci doar în 10 regiuni: Vinița, Odessa, Mîkolaiiv, Herson, Zaporizke, Luhansk, Donetsk, Harkiv, Sumî și Cernihiv.

Foto: krymr.com

Ce presupune legea marțială?

Legea marțială este un regim juridic special care prevede acordarea de competențe speciale autorităților de stat, necesare pentru prevenirea unor amenințări. Unian scrie că acest lucru prevede restricția temporară a drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și restrângerea temporară a intereselor persoanelor juridice.

În timpul legii marțiale pot fi introduse următoarele măsuri:

  • Capacitățile și resursele de muncă ale întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor, indiferent de forma de proprietate, pot fi folosite în scopuri de apărare. Totodată, poate avea loc schimbarea modului lor de funcționare, dar și de activitate.
  • Introducerea orei de gardă, care presupune stabilirea unui regim special de intrare și ieșire, precum și restrângerea libertății de circulare a cetățenilor, străinilor și apatrizilor, precum și circulația automobilelor.
  • Inspectarea documentelor cetățenilor, și dacă este necesar – inspectarea lucrurilor, bagajelor, automobilelor, birourilor și locuințelor.
  • Interzicerea desfășurării întâlnirilor în masă, mitinguri, procesiuni, demonstrații pașnice și evenimente publice.
  • Dreptul de proprietate poate fi limitat prin exproprierea de la persoanele fizice și juridice, pentru necesitățile de apărare. Legea prevede totodată despăgubirea persoanelor de la care va fi retrasă o proprietate.

otodată, în timpul introducerii legii marțiale sunt interzise alegerile, referendumurile, grevele și modificarea Constituției.

Unian transmite că Poroșenko a declarat că dacă prin eforturi comune va fi posibilă evitarea agresiunii militare rusești, atunci nu va exista nici o restricție a drepturilor și libertăților cetățenilor. Președintele Ucrainei susține că legea marțială va fi pusă în aplicare doar în cazul unei operațiuni din partea forțelor militare rusești.

În noaptea de 25 noiembrie, trei nave militare ucrainene — două nave mici de artilerie Berdiansk și Nikopol și remorcherul Yani Kapu au ieșit din portul Odesa de la Marea Neagră și s-au îndreptat în direcția portului Mariupol. În larg una din cele două bărci de coastă rusești Don a lovit remorcherul ucrainean.

Forțele navale ale Ucrainei au raportat că forțele speciale ale Rusiei au capturat trei nave ucrainene de război, care au fost mai întâi blocate, iar apoi atacate de către navele rusești în Strâmtoarea Kerci. Pe ambarcațiuni se aflau 23 de marinari ucraineni, și potrivit unui comunicat al Comandamentului General al Ucrainei, doi dintre aceștia sunt grav răniți. FSB a confirmat reținerea și atacarea a trei nave ucrainene.

Foto: tsn.ua