Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Israelul a atacat rețeaua…

FOTO Israelul a atacat rețeaua de tuneluri subterane din Gaza: militanții continuă tirul de rachete

Foto: reuters.com

Israel a lansat atacuri aeriene extinse vineri, 14 mai, împotriva unei rețele de tuneluri subterane din Gaza, pe fondul atacurilor persistente cu rachete asupra orașelor israeliene. Bilanțul deceselor a ajuns la 127, dintre care 119 palestinieni și 8 israelieni. Printre morți sunt și femei și copiii, scrie Reuters.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că, în timp ce forțele terestre au participat la ofensiva de 40 de minute, înainte de zori, niciuna nu a trecut în Fâșia Gaza, deoarece ostilitățile au intrat în a cincea zi fără niciun semn de diminuare.

Oficialii din domeniul sănătății din nordul Gaza au declarat că o femeie și cei trei copii ai ei au fost uciși în timpul operațiunii israeliene și că trupurile lor au fost recuperate din dărâmăturile casei lor.

Barajele de rachete împotriva sudului Israelului au urmat rapid grevelor israeliene, despre care purtătorul de cuvânt a spus că a inclus focuri de artilerie și tancuri din interiorul teritoriului israelian.

Cea mai gravă luptă dintre militanții Israelului și Gaza din 2014 a început luni după ce grupul Hamas aflat la conducerea enclavei a tras rachete asupra Ierusalimului și Tel Aviv ca represalii pentru ciocnirile poliției israeliene cu palestinienii de lângă moscheea al-Aqsa din Ierusalim.

Cel puțin 119 au fost uciși în Gaza, inclusiv 31 de copii și 19 femei și alți 830 răniți în ostilitățile actuale, au spus oficialii medicali palestinieni.

Numărul morților în Israel a fost de opt: un soldat care patrula la granița cu Gaza, șase civili israelieni – inclusiv o femeie în vârstă care a căzut vineri în drum spre un adăpost și doi copii – și un muncitor indian, au spus autoritățile israeliene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că actuala campania „va dura mai mult”. Oficialii israelieni au declarat că Hamas, cel mai puternic grup militant din Gaza, trebuie să primească o lovitură puternică, înainte de orice încetare a focului.

Violențele au continuat peste noapte și în comunități mixte de arabi și evrei. În ultimele câteva zile, sinagogile au fost atacate și au izbucnit lupte de stradă în mai multe orașe, determinându-l pe președintele Israelului să avertizeze asupra unui război civil.

Armata israeliană a anunțat că numărul militanților uciși în atacurile israeliene a ajuns la aproximativ 90. Oificialii au precizat că până în prezent au fost lansate aproximativ 1.800 de rachete asupra Israelului, dintre care 430 nu au ajuns în apropierea teritoriilor israeliene.