Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Conflictul din strâmtoarea Kerci.…

FOTO Conflictul din strâmtoarea Kerci. Un tânăr din Chișinău, printre marinarii capturați de FSB

Conform Convenției de la Geneva din 1949, marinarii ucraineni care au fost capturați pe 25 noiembrie de către Federația Rusă sunt considerați prizonieri de război. Potrivit informațiilor deținute de Forțele armate ale Ucrainei, Rusia a capturat în total 23 de persoane. Majoritatea prizonierilor au vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, iar printre ei se numără și un tânăr din Chișinău, scrie Hromadske.

UPDATE: Ministrul Tudor Ulianovschi, despre marinarul originar din Chișinău care a fost reținut de FSB

Potrivit presei ucrainene, printre cele 23 persoane capturate de ruși se numără și un tânăr în vârstă de 20 de ani, pe nume Veaceslav Zimcenco, care ar fi originar din Chișinău. Veaceslav este ofițer de marină de rang superior.

Andrei Artemenko este un alt tânăr, în vârstă de 24 de ani, care se afla pe una dintre cele trei nave ucrainene. Potrivit rudelor tânărului, Andrei avea încheiat cel de-al doilea contract cu Forțele Navale Armate ale Ucrainei. Prietena acestuia, Marina, susține că a vorbit ultima dată cu Andrei pe 23 noiembrie. Totodată, aceasta cunoaște că tânărul este rănit și a fost internat la spitalul din Kerci.

Andrei Eider era cel mai tânăr membru al echipajului. În vârstă de doar 18 ani, Andrei activa pentru Forțele Navale ucrainene de mai puțin de un an. Mama lui Andrei le-a spus jurnaliștilor că a aflat că fiul ei este rănit și că e internat în spital. Totodată, aceasta precizează că nu are prea multe detalii și ține legătura cu militarii ucraineni.

Părinții lui Vasile Soroco nu știu altceva despre fiul lor decât că acesta este la spital.  „Știu exact aceleași informații pe care le cunoașteți și dvs. Sunt în spital și au fost operați. M-au sunat și m-au informat despre asta. Nu știu nimic altceva. Am vorbit cu el ultima oară acum o săptămână când ne-a vizitat. Despre această operațiune nu ne-a spus nimic”, le-a spus jurnaliștilor tatăl lui Vasile.

Pe 26 noimebrie, Serviciul secret al Federației Ruse a publicat un film video în care trei marinari ucraineni au recunoscut că au trecut granița ilegal. Totodată, presa rusă scrie că marinarii ucraineni vor fi cercetați în baza articolului 322 din Codul Penal al Federației Ruse, care prevede trecerea ilegală a Federației Ruse. Cu toate acestea, potrivit celei de-a treia Convenție de la Geneva din 1949, militarii ucraineni au statut de „prizonieri de război”. Astfel, conform normelor, aceștia nu pot fi trași la răspundere penală în legătură cu participarea la un conflict armat internațional.

AICI puteți citi cine sunt ceilalți membri ai echipajului capturat de ruși.

În noaptea de 25 noiembrie, trei nave militare ucrainene — două nave mici de artilerie Berdiansk și Nikopol și remorcherul Yani Kapu au ieșit din portul Odesa de la Marea Neagră și s-au îndreptat în direcția portului Mariupol. În larg una din cele două bărci de coastă rusești Don a lovit remorcherul ucrainean.

Forțele navale ale Ucrainei au raportat că forțele speciale ale Rusiei au capturat trei nave ucrainene de război, care au fost mai întâi blocate, iar apoi atacate de către navele rusești în Strâmtoarea Kerci. Pe ambarcațiuni se aflau 23 de marinari ucraineni, și potrivit unui comunicat al Comandamentului General al Ucrainei, doi dintre aceștia sunt grav răniți. FSB a confirmat reținerea și atacarea a trei nave ucrainene.