Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ A cincea noapte de…

FOTO A cincea noapte de proteste violente în Franța. Aproximativ 900 de persoane au fost arestate sâmbătă. Mai multe clădiri, incendiate

Sursa foto: CNN

Revoltele din Franța păreau să fie mai puțin intense sâmbătă, în condițiile în care zeci de mii de polițiști fuseseră desfășurați în orașele din întreaga țară după înmormântarea unui adolescent de origine nord-africană, al cărui împușcare de către poliție a declanșat tulburări la nivel național. Președintele francez Emmanuel Macron a amânat o vizită de stat în Germania care trebuia să înceapă duminică, 2 iulie, pentru a gestiona cea mai gravă criză de la protestele vestelor galbene din 2018, informează Reuters.

Aproximativ 45.000 de polițiști au fost mobilizați pe străzi, cu vehicule blindate. Duminică dimineața, situația era mai calmă decât în precedentele patru nopți, deși existau unele tensiuni în centrul Parisului și ciocniri sporadice în orașele Marsilia, Nisa și în orașul Strasbourg din estul țării. Cel mai mare focar a fost în Marsilia, unde poliția a folosit gaze lacrimogene și a dus lupte de stradă cu tinerii în centrul orașului.

La Paris, poliția a sporit securitatea pe bulevardul emblematic al orașului, Champs Elysees, după un apel pe rețelele de socializare de a se aduna acolo. Strada, de obicei plină de turiști, a fost împânzită de forțe de securitate care efectuau controale la fața locului. Fațadele magazinelor au fost placate cu scânduri pentru a preveni eventualele pagube și jafuri.

Sursa foto: CNN

Ministerul de Interne a declarat că 1.311 persoane au fost arestate vineri seara, față de 875 în noaptea precedentă, deși a descris violențele ca fiind „de o intensitate mai mică”. Poliția a declarat că aproape 200 de persoane au fost arestate sâmbătă în întreaga țară.

Sâmbătă, mai multe clădiri și vehicule au fost incendiate și magazine jefuite. Tulburările au izbucnit la nivel național, inclusiv în orașe precum Marsilia, Lyon, Toulouse, Strasbourg și Lille, precum și la Paris, unde Nahel M., un tânăr de 17 ani de origine algeriană și marocană, a fost împușcat marți în suburbia Nanterre. Moartea sa a reaprins plângerile de lungă durată ale comunităților urbane sărace și mixte din punct de vedere rasial cu privire la violența și rasismul poliției.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat o explozie care a zguduit, sâmbătă, zona portului vechi din Marsilia. Autoritățile orașului au declarat că investighează cauza, dar nu cred că au existat victime.

Între timp, manifestanții din centrul Marsiliei au jefuit un magazin de arme și au furat câteva puști de vânătoare, dar nu și muniție, a declarat poliția. Un individ a fost arestat după ce a furat o pușcă din magazin, a declarat poliția.

Apel pentru mai mulți ofițeri de poliție

Primarul din Marsilia, Benoit Payan, a cerut guvernului francez să trimită imediat trupe suplimentare. „Scenele de jafuri și violență sunt inacceptabile”, a declarat el vineri seara. Trei ofițeri de poliție au fost ușor răniți la începutul zilei de sâmbătă. Un elicopter al poliției a survolat zona.

În Lyon, al treilea oraș ca mărime din Franța, poliția a desfășurat transportoare blindate și un elicopter pentru a reprima tulburările. Darmanin a cerut autorităților locale din întreaga Franță să oprească circulația autobuzelor și tramvaielor începând cu ora 21:00 (19.00 GMT) și a declarat că 45.000 de polițiști au fost desfășurați, cu 5.000 mai mulți decât joi.

„Următoarele ore vor fi decisive și știu că pot conta pe eforturile voastre fără cusur”, le-a spus el pompierilor și polițiștilor.

Întrebat la principalul program de știri de seară al televiziunii TF1 dacă guvernul ar putea declara starea de urgență, Darmanin a spus: „Pur și simplu, nu excludem nicio ipoteză și vom vedea după această seară ce va alege președintele Republicii”.

La Paris, poliția a evacuat vineri seară protestatarii din piața centrală emblematică Place de la Concorde, după o demonstrație.

Peste 200 de ofițeri de poliție au fost răniți de la izbucnirea tulburărilor, iar sute de protestatari au fost arestați, a declarat Darmanin, adăugând că vârsta medie a acestora era de 17 ani.

În 2022, în Franța, 13 persoane au murit împușcate în timpul controalelor din trafic. După moartea unui tânăr de 17 ani, lângă Paris, se cere insistent o reformă a poliției, scrie Deutsche Welle.

Starea de spirit, joi după-amiază, în Nanterre, era extrem de tensionată. Străzile din suburbia Parisului au fost pline de protestatari îndoliați. Pe tricourile multora scria „Dreptate pentru Nahel”. Tânărul de 17 ani a fost împușcat mortal de un ofițer de poliție, în timpul unui control în trafic, marți dimineață. O anchetă oficială a fost declanșată împotriva suspectului. După cum a anunțat procurorul, acesta se află acum în arest și este acuzat de „omucidere cu premeditare”. Președintele francez, Emmanuel Macron, a descris incidentul drept „impardonabil”.

Politologul De Maillard vede „diferențe deloc neglijabile” între modul de acțiune al poliției din Franța, în comparație cu cele din Germania sau Marea Britanie: „Se pare că cei responsabili din aceste țări acordă o importanță mai mare legitimității poliției”. În Germania există mai multă precauție în privința verificărilor de identitate, iar ofițerii britanici se consideră mai mult parteneri cu publicul.