Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy,…

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat de Curtea de Apel din Paris la un an de închisoare, din care jumătate cu suspendare

Sursa foto: AFP

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat miercuri, 14 februarie, de judecătorii Curții de Apel din Paris de finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012. Mai exact, acesta a fost condamnat la un an de închisoare, din care jumătate cu suspendare, care poate fi executată prin mijloace alternative, cum ar fi purtarea unei brățări electronice, fără a merge la închisoare, notează Reuters.

Sarkozy primise o pedeapsă de un an de închisoare în 2021, atunci când s-a pronunțat prima instanță.

Sarkozy, care a fost președinte din 2007 până în 2012, a rămas o figură influentă în rândul conservatorilor și se află în relații de prietenie cu președintele Emmanuel Macron, în pofida unei serii de procese și investigații legate de diverse probleme juridice privind finanțele campaniei sale electorale.

El a negat întotdeauna acuzațiile potrivit cărora partidul său „Les Republicains”, cunoscut sub numele de UMP, ar fi colaborat cu firma „Bygmalion” pentru a ascunde adevăratul cost al campaniei sale, marcată de evenimente nemaiîntâlnite până acum în politica franceză.

În timpul unei audieri, Sarkozy a dat vina pe unii membri ai echipei sale de campanie: „Nu am ales niciun furnizor, nu am semnat nicio ofertă, nicio factură”, a declarat el în fața instanței.

În septembrie 2021, Tribunalul din Paris a constatat că Nicolas Sarkozy a depășit limita legală de cheltuieli și l-a condamnat la un an de închisoare pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale. Cu toate acestea, instanța a cerut ca această pedeapsă să fie comutată direct în arest la domiciliu sub monitorizare electronică, scrie France 24.

Alte treisprezece persoane au fost, de asemenea, condamnate la pedepse de până la trei ani și jumătate de închisoare, dintre care unele cu suspendare.

Autoritățile din Franța stabilesc limite stricte în ceea ce privește cheltuielile de campanie. Procurorii spun că Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, aproape dublu față de suma permisă.