Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy…

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost reținut

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost reţinut astăzi, 20 martie, într-un caz privind finanţarea ilegală a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, transmite Agerpres, citând cotidianul Le Monde.

Sarkozy se află în prezent în arestul poliţiei judiciare din Nanterre (în apropiere de Paris), unde este audiat. Ancheta judiciară în acest dosar a fost pornită în aprilie 2013 și este pentru prima dată când fostul şef al statului francez este audiat. Sarkozy poate fi reţinut pentru cel mult 48 de ore şi ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv.

De la publicarea, în mai 2012 pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finanţarea campanie lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia al lui Muammar Ghadafi, investigaţiile magistraţilor au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.

Până în prezent, Sarkozy a respins toate acuzaţiile de finanţare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007.

 

Foto antet: REUTERS/Stephane Mahe