Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Forțele israeliene lansează cea mai…

Forțele israeliene lansează cea mai mare contraofensivă de după războiul din 2014 împotriva rachetelor din Fâșia Gaza

Forțele de apărare isreliene și-au reluat sâmbătă după-amiază bombardamentele aeriene asupra obiectivelor mișcării Hamas din Fâșia Gaza, la o zi după ciocnirile de la frontieră în care și-au pierdut viața doi palestinieni, inclusiv un adolescent, iar alte câteva sute au fost răniți. Autoritățile declară că este considerat cel mai mare val de apărare lansat de forțele militare din Israel de la războiul din 2014, informează The Independent. 

Locotenentul colonel Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că decizia de a bombarda Fâșia Gaza, o fâşie de pământ între Israel, Egipt şi Marea Mediterană, a fost luată după „lansarea rachetelor de-a lungul gardului de securitatea și actele de terorism”.

Armata israeliană a declarat că a lovit mai mult de 40 de ținte în Fâșia Gaza și este cel mai mare val de operațiuni de protecție a Israelului din vara anului 2014.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a declarat că forțele țării au dat „cea mai mare lovitură” Hamasului, mișcare islamistă palesteniană, din conflictul din 2014. „Vom crește puterea atacurilor noastre după cum este necesar”, a adăugat el.

Fawzi Barhoum, un purtător de cuvânt al grupului militar Hamas, care a condus Fâșia Gaza din 2007, a susținut că luptătorii lui „au răspuns în mod adecvat prin vizarea țintelor militare israeliene” după un atac „nemilos”. Peste 90 de rachete și mortiere au fost trase din enclavă în orașele din sudul Israelului.

Fâşia Gaza este cuprinsă din nou de tensiuni de la 30 martie, curent, când a început o mobilizare intitulată „marele marş al întoarcerii”, care a condus la violenţe sângeroase de-a lungul barierei de protecţie.

Cel puţin 121 de palestinieni au fost ucişi în tiruri israeliene de atunci, majoritatea în violenţe de-a lungul barierei israeliene de securitate.