Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Forțele israeliene au bombardat vineri…

Forțele israeliene au bombardat vineri ținte din Fâșia Gaza

Sursa foto: Reuters

Forțele israeliene au bombardat vineri, 5 august, ținte din Fâșia Gaza despre care au spus că ar avea legătură cu gruparea Jihadul Islamic, ucigând un comandant de rang înalt și provocând promisiuni de represalii din partea grupului militant, care a declarat că ar putea lovi orașul Tel Aviv ca răspuns, scrie Reuters.

Oficiali locali din domeniul sănătății au declarat că cel puțin nouă persoane, inclusiv un copil de cinci ani, au fost ucise și 44 rănite în atacurile care au avut loc după zile de escaladare a tensiunilor în urma arestării unui lider militant palestinian în cursul săptămânii.

Un purtător de cuvânt israelian a declarat că armata a estimat că a ucis în jur de 15 „teroriști”, dar a precizat că nu are un bilanț final al victimelor.

„IDF lovește în prezent în Fâșia Gaza. O situație specială a fost declarată pe frontul intern israelian”, a precizat armata într-o declarație.

Radioul Armatei israeliene a raportat că Israelul a chemat rezerviști militari pentru regiunea din apropierea Fâșiei Gaza, care este condusă de mișcarea militantă Hamas din 2007.

Un oficial palestinian al Jihadului Islamic a confirmat că Tayseer al-Jaabari, pe care armata israeliană l-a descris drept principalul coordonator între Jihadul Islamic și Hamas, a fost ucis în atacurile care au lovit mai multe ținte din Gaza.

Loviturile au avut loc după ce Israelul l-a arestat pe Bassam al-Saadi, un lider de rang înalt al grupării palestiniene Jihadul Islamic, în timpul unui raid în orașul Jenin din Cisiordania ocupată, la începutul acestei săptămâni.

Ulterior, Israelul a închis toate punctele de trecere din Gaza și unele drumuri din apropiere de teama unor atacuri de represalii din partea grupului, care are un bastion în Gaza, restricționând și mai mult circulația palestinienilor.

„Scopul acestei operațiuni este eliminarea unei amenințări concrete la adresa cetățenilor Israelului și a civililor care locuiesc în zonele adiacente Fâșiei Gaza”, a declarat premierul Yair Lapid într-o declarație.

Într-un interviu la televiziunea Al Mayadeen, un canal libanez pro-iranian, liderul Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a promis represalii pentru lovituri.

„Nu există linii roșii în această bătălie și Tel Aviv va cădea sub rachetele rezistenței, precum și toate orașele israeliene”, a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că autoritățile se așteptau la atacuri cu rachete împotriva centrului Israelului, dar a precizat că bateriile antirachetă Iron Dome sunt operaționale.

El a spus că planurile de a permite intrarea camioanelor cu combustibil în Gaza pentru a menține operațională singura centrală electrică din zonă au fost abandonate în ultimul moment, deoarece serviciile de informații au detectat mișcări care indicau că atacurile asupra țintelor israeliene erau iminente.