Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fiul ex-președintelui Armeniei este acuzat…

Fiul ex-președintelui Armeniei este acuzat de spălare de bani

Materiale de pe Jam News

Comitetul Național de Securitate l-a acuzat pe Sedrak Kocharyan, fiul mai mare al celui de-al doilea președinte al Armeniei, Robert Kocharyan. El este acuzat de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari și legalizarea unor venituri, obținute ilegal. Ca măsură preventivă, i s-a aplicat interdicția de a părăsi țara. Ancheta continuă.

Ce acuzații i se aduc lui Sedrak Kocharyan

Comitetul Național de Securitate informează că în cadrul anchetei a fost obținută dovada vinovăției lui Sedrak Kocharyan. El este acuzat că a fost inițiatorul și capul unei activități criminale. Este vorba despre neachitarea impozitelor în proporții mari din activitatea unei întreprinderi care îi aparține. Totodată, printr-o serie de operațiuni bancare și fraude, Kocharyan ar fi încercat să-și legalizeze veniturile și să ascundă sursa lor.

Potrivit Comitetului de Securitate, Sedrak Kocharyan și-a atribuit drept plată pentru rambursare unor datorii pentru una din companiile sale o contribuție gratuită din partea unei terțe părți, în sumă de 5,3 milioane de dolari. Totodată, fiul fostului președinte ar fi transferat acești bani în conturile sale.

Introducând informații false în bilanțurile contabile, tânărul om de afaceri a reușit să evite plata impozitelor în valoare de 916.706.560 drame (aproximativ 1,9 milioane de dolari).

Sedrak Kocharyan este acuzat că a legalizat venituri mari prin organizarea companiilor de familie. O parte din acești bani au fost folosiți pentru cumpărarea hotelului Best Western Congress.

Sedrak Kocharyan a declarat pentru 2rd.am că toate acuzațiile sunt fabricate. Omul de afaceri califică tot ceea ce i se întâmplă drept atacuri nefondate asupra familiei sale din partea guvernării, în special a prim-ministrului Nikol Pashinyan.

Însuși ex-președintele Robert Kocharyan, din decembrie 2018 se află în detenție, figurând în „dosarul 1 martie”. După alegerile prezidențiale, au avut loc proteste ale susținătorilor primului președinte al Armeniei, Levon Ter-Petrosyan. Ei au fost încrezători în victoria lui Ter-Petrosyan și au cerut revizuirea rezultatelor alegerilor. Dar Comisia Electorală Centrală l-a declarat învingător pe Serj Sargsyan. În timpul unei demonstrații au fost folosite arme de luptă și au murit zece persoane. La acel moment președinte al țării era încă Robert Kocharyan. Serj Sargsyan, declarat învingător de către CEC, încă nu preluase funcția. Prin urmare, Kocharyan a fost acuzat de reprimarea brutală a demonstrației și răsturnarea ordinii constituționale. În iulie 2018, Robert Kocharyan a fost acuzat de răsturnarea ordinii constituționale în cadrul dosarului legat de evenimentele din 1 martie 2008.

În luna februarie a acestui an, Serviciul Special de Investigații al Armeniei a adus o nouă acuzație lui Robert Kocharyan. Acum el este acuzat de mită în proporții deosebit de mari. Robert Kocharyan respinge toate acuzațiile.

În fotografie: Agenția Fotolur. Familia lui Robert Kocharyan, 2010