Expert ucrainean, despre avionul doborât la Teheran: racheta a explodat chiar sub cabina piloților, omorându-i

Oficialul ucrainean Oleksiy Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat pentru BBC că una dintre rachetele lansate de iranieni a lovit partea de jos a cabinei piloților, omorându-i pe aceștia pe loc.

„Racheta a lovit cabina piloților din partea de jos. Asta explică de ce noi nu am auzit nimic de la piloți, ei au murit imediat după prima lovitură”, a declarat expertul ucrainean jurnaliștilor englezi.

Expertul a mai spus că găurile cu un diametru de aproximativ un centimetru găsite pe cabina avionului au fost cauzate de schijele rezultate în urma exploziei rachetei.

De asemenea, Danilov susține că ucrainenii și-a dat seama că avionul a fost doborât de rachete înainte ca Iranul să recunoască oficial acest lucru.

„Imediat ce iranienii ne-au dat acces la rămășițele avionului, specialiștii noștri ne-au ținut la curent în fiecare oră și noi foarte rapid am înțeles ce s-a întâmplat. Nu am putut să facem publică această informație imediat pentru că încă mai aveam nevoie să ni se permită să lucrăm la locul prăbușirii. Iranul este o țară foarte dificilă și noi ne temeam că ei ar putea trimite specialiștii noștri înapoi în Ucraina. Eu cred că Iranul a înțeles că nu are altă opțiune decât să recunoască. Noi aveam deja toate imaginile foto și video de care aveam nevoie. Chiar dacă ei ar fi încercat să creeze obstacole, noi deja aveam suficiente dovezi pentru a arăta comunității internaționale ce s-a întâmplat în realitate”, a declarat pentru BBC Oleksiy Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

La trei zile de la prăbușirea, în apropiere de Teheran (Iran), a unui avion ucrainean cu 176 persoane la bord, președintele Iranului a recunoscut oficial că aparatul de zbor a fost doborât de o rachetă „lansată greșit” de iranieni.

„Ancheta internă a forțelor armate a ajuns la concluzia că rachetele lansate din greșeală au provocat prăbușirea avionului ucrainean și moartea a 176 de oameni nevinovați”, a relatat președintele iranian, Hassan Rohani, pe Twitter.

Acesta a mai adăugat că Iranul regretă „profund” prăbușirea, „o mare tragedie și o greșeală de neiertat”.

Un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de pasageri la bord, s-a prăbușit miercuri noapte, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Acesta avea ca destinație Kievul.

Majoritatea pasagerilor urmau doar să tranziteze capitala Ucrainei. Cele 176 de victimele ale tragediei proveneau din următoarele țări: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina – 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit – 3.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *