Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Evacuarea din calea războiului. Astăzi,…

Evacuarea din calea războiului. Astăzi, în Ucraina, nu vor exista coridoare umanitare: sunt posibile atacuri

Luni, 28 martie, nu va exista nicio acțiune de evacuare a oamenilor din zonele de luptă din Ucraina.

Acest lucru a fost raportat luni dimineață de viceprim-ministra pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate, Irina Vereshchuk, pe canalul său Telegram.

„Informațiile pe care am reușit să le obținem de la sursele noastre raportează posibile provocări ale ocupanților pe rutele coridoarelor umanitare stabilite anterior. Prin urmare, pentru siguranța cetățenilor, nu deschidem coridoare umanitare astăzi”, a scris oficiala pe Telegram.

Duminică, 27 martie, au fost organizate două coridoare de evacuare, ambele în Donbas. În total, peste o mie de oameni au reușit să fie scoși din Donbas, pe un teritoriu pașnic. Detalii aici

Săptămâna trecuta în unele dintre cele mai afectate regiuni de bombardamentele rusești, printre care orașul asediat Mariupol, au fost organizate mai multe coridoare umanitare pentru evacuarea cetățenilor.

În a 33-a zi de război în Ucraina, militarii ucraineni continuă să respingă atacurile rusești. În mai multe orașe din Ucraina au fost auzite alarme antiaeriene. Trupele ucrainene au lansat contraatacuri cu succes în orașul Harkov din sud-estul Ucrainei. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, solicită „demilitarizarea” zonei Cernobîl, ocupată de forțele ruse. Președintele Ucrainei declară că Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace cu Rusia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.