Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Europarlamentarul Siegfried Mureşan, într-un interviu…

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, într-un interviu pentru presa din România: „În momentul de faţă, R. Moldova este mai importantă pentru siguranţa UE decât a fost oricând. Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi R. Moldova”

Foto: news.ro

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, susţine, într-un interviu pentru News.ro, că R. Moldova trebuie să aibă parte de acelaşi tratament ca Ucraina în negocierile de aderare la UE. Potrivit europarlamentarului, de la începutul războiului, Comisia Europeană a trimis 150 de milioane de euro la Chişinău, iar în aşteptare mai sunt încă 61 de milioane.

Parlamentul European va adopta joi o rezoluţie pe Republica Moldova. Ce înseamnă mai exact această rezoluţie?

Siegfried Mureşan: În momentul de faţă, R. Moldova este mai importantă pentru siguranţa UE decât a fost oricând. Ceea ce se întâmplă în R. Moldova este important pentru toată UE. Nu putem trăi în siguranţă în interiorul celor 27 de ţări membre ale UE dacă nu suntem înconjuraţi de ţări care sunt sigure şi stabile. Ce se întâmplă în vecinătatea imediată UE este esenţial pentru siguranţa întregii UE. Liderii UE se uită la R. Moldova şi sunt dispuşi să o ajute. În plus, R. Moldova este condusă de Maia Sandu, o preşedintă pro-europeană, ataşată de valorile UE, de un guvern pro-european cu largă susţinere parlamentară, rezultat din alegeri libere şi corecte, unde oamenii au votat cu o majoritate absolută partidul pro-european care doreşte modernizarea R. Moldova. R. Moldova este importantă, este pe un drum de reformare şi modernizare în spiritul valorilor UE şi, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, R. Moldova este statul european care a primit cei mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor. Mai mulţi decât orice ţară membră a UE. Prin faptul că R. Moldova a avut grijă de aceşti refugiaţi – a oferit adăpost, apă, hrană, protecţie – a contribuit foarte mult la stabilizarea situaţiei în vecinătatea estică a UE. Tocmai acesta este şi scopul acestei rezoluţii: să exprimăm aprecierea faţă de eforturile făcute de cetăţenii şi de autorităţile din R. Moldova, să asigurăm sprijin imediat, dar şi perspectivă europeană.

Vorbim şi de sprijin financiar?

Siegfried Mureşan: Da. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, am reuşit să punem la dispoziţia Republicii Moldova 150 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară, iar Comisia Europeană a propus acordarea a încă 53 de milioane de euro suport bugetar – bani care să meargă direct în bugetul de stat şi să poată fi folosiţi acolo unde autorităţile consideră necesar. În momentul de faţă, cetăţenii moldoveni se confruntă cu aceleaşi dificultăţi cu care ne confruntăm şi noi: preţ crescut la combustibil, la gaze, la electricitate, o rată mare a inflaţiei. R. Moldova este ţara din UE cu cel mai mic venit al oamenilor. În plus, mulţi cetăţeni moldoveni au acasă refugiaţi din Ucraina, deci cu atât mai mult au nevoie de ajutor. Ajutorul financiar oferit de UE va fi direcţionat către refugiaţi ucraineni, către cetăţeni moldoveni care găzduiesc refugiaţi, dar şi către categorii vulnerabile de populaţie, de exemplu către fermieri, pentru care creşterea preţului la combustibil în această perioadă în care trebuie să lucreze pământul este o povară foarte mare. Ieri, Comisia Europeană a propus alocarea a 8 milioane de euro pentru asigurarea securităţii cibernetice a Republicii Moldova. În plus faţă de sprijinul financiar, am sincronizat reţeaua de electricitate a Republicii Moldova cu reţeaua UE şi am votat în procedură de urgenţă posibilitatea ca poliţia de frontieră a UE – FRONTEX – să opereze în R. Moldova cot la cot cu poliţia naţională. Eu am fost în R. Moldova în luna aprilie, la frontiera cu Ucraina, la Palanca, şi am văzut cum acolo lucrează împreună şi ajută toţi refugiaţii care trec graniţa.

Aderarea Republicii Moldova la UE se va discuta în acelaşi pachet cu Ucraina sau Republica Moldova va negocia separat?

Siegfried Mureşan: Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi Republicii Moldova. Pentru siguranţa UE, R. Moldova este la fel de importantă ca Ucraina. De la începutul războiului, R. Moldova a acţionat în spirit european: oamenii şi-au deschis casele pentru refugiaţi şi autorităţile au luat toate măsurile ca peste 440.000 de refugiaţi să fie bine trataţi. De aceea, în rezoluţia pe care o vom adopta în această săptămână, obiectivul meu este să folosim pentru R. Moldova exact aceleaşi cuvinte, exact acelaşi limbaj ca în formularea folosită pentru Ucraina în rezoluţia adoptată de Parlamentul European în luna martie. În momentul de faţă, Comisia Europeană a transmis guvernului R. Moldova un chestionar pentru aderare cu multe întrebări, la care autorităţile trebuie să răspundă. Guvernul de la Chişinău a răspuns deja primului set de întrebări. E foarte important ca R. Moldova să primească asistenţă pentru a se putea parcurge chiar şi aceste etape tehnice cât mai rapid. De aceea, eu am propus – şi vom include în această rezoluţie – crearea unui suport-grup permanent pentru R. Moldova la nivelul Comisiei Europene. Indiferent de evoluţia războiului din Ucraina, R. Moldova se va apropia de UE. Avem un pachet de redresare economică pentru R. Moldova de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. O sumă mare. Pe scurt, UE şi R. Moldova vor face multe lucruri împreună.

Aveţi informaţii în Parlamentul European că ar putea fi atacată de Rusia?

Siegfried Mureşan: R. Moldova a acţionat înţelept în ultima perioadă, oferind sprijin umanitar maximal pentru refugiaţii ucraineni, fără a lua nicio decizie care să provoace Federaţia Rusă. Ca atare, lucrurile trebuie văzute cu calm. Întreaga atitudine a autorităţilor de la Chişinău a fost extrem de prudentă.

Citiți interviul integral aici