Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Estonia va trimite 100 km…

Estonia va trimite 100 km de sârmă ghimpată în Lituania pentru zidul de la granița cu Belarus

Foto: Profimedia Images

Ministrul Apărării din Estonia, Kalle Laanet, a promis că va ajuta „strânsul aliat” al Lituaniei în lupta împotriva migranților de la frontiera belarusă-lituaniană, relatează Novaya Gazeta.

Ministrul a spus că Tallinn va trimite 100 km de sârmă ghimpată și trei drone „pentru a îmbunătăți situația de conștientizare la frontieră”.

Anterior, Lituania a anunțat suspendarea construcției barierei din cauza faptului că stocurile de sârmă ghimpată s-au epuizat. Lituania a apelat la alte țări pentru ajutor, au fost în curs negocieri cu Danemarca și Slovenia. De asemenea, s-a anunțat că Uniunea Europeană este pregătită să ajute financiar Lituania prin mecanismul de protecție civilă. În același timp, mai devreme Comisia Europeană a anunțat că nu va „finanța gardurile”.

La începutul lunii iulie, prim-ministrul lituanian Ingrida Shimonyte a anunțat necesitatea construirii unui gard la granița cu Belarus din cauza afluxului de migranți de origine asiatică, irakiană și din Orientul Mijlociu. O armată a poliției din Estonia a ajuns deja în țară.

La începutul lunii iulie, fluxurile necontrolate de migranți au început să ajungă la Uniunea Europeană prin frontiera belarusă-lituaniană. Primul ministru lituanian Šimonyte a numit-o „agresiune hibridă” a lui Alexander Lukashenko. Potrivit acesteia, guvernul Belarusului promovează migrația. În același timp, Lukashenka însuși a recunoscut slăbirea controlului asupra migrației ca răspuns la sancțiunile UE.

O anchetă comună efectuată de Mediazona, Scanner Project și LRT spune că Belarusul are un sistem organizat pentru transportul migranților la granița lituaniană și o afacere construită pentru transportul cetățenilor din Orientul Mijlociu în Belarus.