Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Echipa internațională de cercetători OMS…

Echipa internațională de cercetători OMS a ajuns la Wuhan pentru a investiga originea virusului SARS-CoV-2

foto: Kyodo News

Echipa internațională de experți a Organizației Mondiale a Sănătății a ajuns în metropola chineză Wuhan pentru a începe investigația asupra originilor coronavirusului relatează BBC.

Sosirea experților în Wuhan are loc la capătul unor lungi negocieri între guvernul chinez și OMS și a mai multor încercări ale chinezilor de a bloca, inclusiv pe ultima sută de metri, intrarea echipei de specialiști în țară. Ultima astfel de încercare a avut loc chiar la începutul săptămânii, când unor dintre cercetători le-a fost blocat accesul la graniță pe motiv că nu aveau „documentele la zi”.

Cei 10 cercetători au ca scop intervievarea personalului mai multor institute de cercetare, spitalelor dar și oamenilor care frecventează sau lucrează în piețele „umede” din metropolă, acolo de unde se crede că ar fi pornit virusul.

Virusul care produce Covid-19 a fost detectat prima oară în Wuhan, în 2019.

Profesorul Dale Fisher, președintele unității globale de focar și răspuns la OMS, a declarat pentru BBC că speră că lumea va considera aceasta o vizită științifică. „Nu este vorba despre politică sau vina, ci de a ajunge la fundul unei întrebări științifice”, a spus el.

Sosirea echipei de specialiști coincide cu o „reaprindere” a epidemiei în nordul Chinei, mai multe zone fiind puse din nou într-un lockdown dur de autoritățile de la Beijing. Situația în Wuhan este, însă, stabilă, iar viața pare că a revenit la normal în metropolă.

Cercetătorii vor sta două săptămâni în carantină înainte de a își începe munca, însă ea va depinde aproape total de informațiile și dovezile furnizate de oficiali chinezi. Principalul său obiectiv este studierea originii animale a coronavirusului și felul în care patogenul a făcut trecerea de la animal la om.