Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Duma de Stat a adoptat…

Duma de Stat a adoptat în lectură finală legea care prevede pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru „falsurile” despre „voluntarii” care luptă în Ucraina

Imagine-simbol

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în lectură finală un proiect de lege ce presupune pedepse penale pentru „falsurile” despre voluntarii, organizațiile sau persoane care participă la războiul din Ucraina sau care „acordă ajutor” trupele rusești. De asemenea, documentul introduce răspunderea administrativă pentru „discreditarea” acestei categorii de militari.

„Toți cei care astăzi, riscându-și viața, asigură securitatea țării și a cetățenilor, sunt protejați de provocări și minciuni. Astfel de acțiuni sunt inacceptabile. Pedeapsa pentru ticăloși va fi severă – până la 15 ani de închisoare”, a scris pe Telegram președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.

Astfel, „discreditarea” armatei poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, în timp ce răspândirea de informații false poate atrage o sentință de 15 ani de închisoare.

La scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie 2022, Moscova a introdus legi dure prin care cenzurează informațiile referitoare la forțele armate ruse. Zeci de companii militare private și batalioane de voluntari luptă alături de armata regulată a Rusiei în Ucraina. Astfel, legea adoptată de Duma de Stat va fi extinsă pentru a oferi protecție și grupării de mercenari Wagner, care luptă în Ucraina, precum şi altor organizații militare voluntare.