Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Devalorizarea rublei generează proteste și…

Devalorizarea rublei generează proteste și cauzează închiderea unor lanțuri de magazine în Rusia

Circa 6.000 de angajați pe șantierul unei fabrici de etilenă din Rusia au organizat o grevă spontană după ce salariile lor s-au prăbușit din cauza devalorizării rapide a rublei, transmite publicația rusă Kommersant.

Angajații companiei Gemont, în mare parte cetățeni turci, care vin prin rotație din Turcia, au oprit lucrul și au cerut ca salariile să fie calculate în funcție de rata de schimb a rublei.

Gemont Rusia este o filială a companiei turce Gemont, care construiește complexul de etilenă EP-600 pentru Nijnekamskneftehim.

„Din cauza volatilității ridicate a cursurilor de schimb, un grup de lucru special — care cuprindea reprezentanți ai companiei client, antreprenor și personal din construcții — a luat o decizie agreabilă asupra formulei de calcul a contractelor de muncă, a cărei plată este legată de cursul de schimb al valutei străine”, se arată într-un comunicat al Gemont Rusia, care, însă, nu expolică esența acestei formule. Compania a asigurat că își îndeplinește obligațiile față de personal „în termenele stabilite prin obligații contractuale”.

Gemont Rusia susține că Nijnekamskneftehim nu are „întârzieri în plata pentru domeniul de activitate efectuat de Gemont”.

Gemont Rusia și Nijnekamskneftehim au semnat un contract pentru construcția complexului EP-600 în februarie 2020. Potrivit acestuia, lucrările ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2022. Peste 6 mii de oameni sunt angajați în construcții.

Totodată, Lanțul american de magazine de cosmetice Sephora a anunțat că, în următoarele 24 de ore, va închide toate magazinele din Rusia și va opri vânzările online. Decizia fost luată pe fondul războiului din Ucraina, care are un impact zdrobitor asupra capacității de cumpărare a locuitorilor din Rusia. Asos, Hermes, Nike, IKEA au anunțat anterior închiderea magazinelor lor.