Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   De la summitul G20 de…

De la summitul G20 de la Roma, liderii UE au discutat la telefon cu președinta Sandu despre situația energetică și criza gazelor naturale din R. Moldova

Președinții Consiliului European și Comisiei Europene au avut sâmbătă, de la summitul G20 desfășurat la Roma, convorbiri telefonice cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, pe tema problemelor aprovizionării cu gaze, Chișinăul solicitând anterior sprijin european.

Despre asta au anunțat pe Twitter mai mulți lideri europeni.

Am discutat la telefon cu președinta Maia Sandu în marja G20 pentru a primi ultimele informații cu privire la situația energetică din Moldova“, a scris Charles Michel, președintele Consiliului European, pe Twitter.

Președinta Sandu a menționat că a avut o discuție telefonică și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, postând mesaje separate pe Twitter în care a menționat că le-a mulțumit oficialilor pentru suportul acordat țării noastre.

„Îi mulțumesc astăzi președintelui Consiliului European Charles Michel pentru sprijinul și asistența neprețuită oferite de partenerii noștri europeni în această criză de gaze. Diversificarea aprovizionării cu energie este cheia pentru ca Moldova să devină mai rezistentă în anii următori”, a notat Maia Sandu.

„Am avut o discuție bună cu președinta Ursula von der Leyen asupra ultimelor evoluții ale crizei de gaze din Moldova. I-am mulțumit pentru sprijinul și expertiza semnificativă oferite de UE în ultimele luni. Așteptăm cu nerăbdare să consolidăm cooperarea în materie de energie cu UE”, a mai scris președinta Sandu pe Twitter.

Liderii celor mai dezvoltate economii ale lumii au ajuns duminică seară la o poziţie de compromis și-au asumat angajamentul de a ajunge la neutralitate climatică în ceea ce privește emisiile de CO2 „până la jumătatea secolului sau în jurul acelui moment”. Statele din G20 au convenit să continue eforturile de limitare a încălzirii globale prin „acțiuni semnificative și eficiente”, dar, proiectul de la summitul G20 de la Roma a constat în puține angajamente concrete, dezamăgindu-i pe activiștii de mediu, potrivit comunicatului final al G20.

Foto: Profimedia Images

Grupul G20, format din 19 țări și Uniunea Europeană, este responsabil de 80% din emisiile globale iar potrivit specialiștilor, o reducere a efectului dezastruos asupra Planetei ar avea nevoie de acțiuni radicale și categorice.

Acordul reprezintă un progres și în același timp o speranță în ceea ce privește ajungerea la un acord în cadrul summitului COP26, care începe duminică la Glasgow.

Unul dintre obiectivele cheie ale evenimentului organizat de ONU Marea Britanie este fixarea unor măsuri concrete pentru a menține obiectivul de a nu crește temperatura medie globală peste pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.