Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   De la 1 iulie cetățenii…

De la 1 iulie cetățenii români se vor putea trata în spitalele private din România, o parte din cheltuieli fiind suportate de stat. Ce înseamnă pentru pacienți noile reguli privind asigurările de sănătate

De la 1 iulie românii se vor putea trata în spitalele private, o parte din bani fiind suportați de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România. Fiecare asigurat va primi înaintea acordării serviciilor medicale un deviz cu costurile estimative, valabil 5 zile lucrătoare.

În acest interval, beneficiarul poate căuta şi alte oferte pentru tratamentul necesar. Aceste noi prevederi întăresc pentru pacient libertatea de a alege unde să se trateze, în ce condiții și unde vrea să ajungă banii lui, a explicat la Digi24 Iancu Guda, realizatorul emisiunii Banii în Mișcare.

De la 1 iulie, va fi introdusă „contribuția personală” pentru pacienți, care este o chestiune diferită de coplată. „Contribuția personală” reprezintă, în cazul unei spitalizări, diferența dintre tariful decontat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiași caz.

Ce înseamnă „devizul estimativ”

În acest moment, o persoană asigurată în sistemul național al asigurărilor de sănătate se poate trata la un spital privat. „Contribuția personală” de la 1 iulie nu schimbă această realitate și nu aduce o noutate, acest lucru deja se poate întâmpla. Ce se va întâmpla nou de la 1 iulie este că acest principiu de „banul/contribuția urmează pacientul” se menține și, în plus, atunci când pacientul se va prezenta la spitalul privat, va primi în primă fază ceea ce se cheamă un „deviz estimativ”, care i se va prezenta transparent: cât decontează Casa din Fond pentru intervenția pe care urmează să o suporte pacientul asigurat și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului – detaliat, pe categorii de cheltuieli (resursă umană, medicamente, materiale sanitare etc), conform unui model standard, care se găsește în normele de aplicare ale contractului-cadru, a explicat șeful Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate din România, Adrian Gheorghe.

Acest „deviz” este de fapt o ofertă, care va fi valabilă 5 zile lucrătoare. Pacientul are astfel la dispoziție 5 zile să se gândească dacă să accepte oferta sau să meargă la alte spitale private pentru a obține oferte similare, să le compare și să ia cea mai bună decizie pentru situația în care se află.

De ce costă mai mult o operație la privat 

Aceste noi prevederi întăresc pentru pacient libertatea de a alege unde să se trateze, în ce condiții și unde vrea să ajungă banii lui, a declarat Iancu Guda.

El a demontat criticile venite din partea celor care critică aceste noi prevederi, pe argumentul costurilor diferite pentru același serviciu la stat și la privat.

Guda a subliniat că sunt diferențe fundamentale între cele două sectoare, în primul rând din perspectiva veniturilor: „La sectorul public, salariile sunt acoperite integral de CNAS, spitalele au ca surse de finanțare MS, CNAS, instituțiile locale de care aparțin spitalele și pacienți.

La privat însă, sursele de venit sunt doar de la pacienți, fie investiția antreprenorului și pacienții, sau de la CNAS România, care contribuie însă mai puțin decât pentru sectorul public.  

Din start veniturile din public sunt mai diversificate și mai subvenționate. De aceea, o operație costă mai puțin într-un spital public decât într-unul privat.

Vorbind de cheltuieli, investițiile din privat sunt 100% din banii antreprenorului. La stat, infrastructura este asigurată din sectorul public.

Apoi, ca pacienți, e bine-cunoscută practica de a suplimenta costurile cu beneficii acordate asistentelor sau doctorilor.

Nu mai vorbim de diferențele privind condițiile de igienă și protecție contra virusurilor”, a explicat Iancu Guda.