Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   De ce mandarinele din China…

De ce mandarinele din China și din alte țări sunt vândute în Rusia ca fiind mandarine din Abhazia

Material de pe Jam News
A sosit vremea mandarinelor, cea mai activă perioadă în Abhazia după sezonul de vară, deoarece principalele surse de venit pentru populația locală provin din cele două sfere: turismul și afacerea cu citrice.

Fermierii locali își pot vinde mandarinele, portocalele și lămâile, în esență, doar în Rusia. Statisticile din 2018 arată încă destul de promițător pentru ei. Potrivit informațiilor Comitetului Vamal, zilnic din Abhazia în Rusia sunt importate peste o sută de tone de citrice, iar în ajun de sărbătorile de iarnă această cifră poate crește până la 700 de tone. Această cantitate este de cinci ori mai mare decât anul trecut, atunci când gândacul puturos marmorat a adus agriculturii pagube mari. Potrivit specialiștilor, recolta curentă din Abhazia constituie aproximativ 30 de mii de tone de mandarine. Și, practic, tot volumul va fi realizat pe piața rusă.

Să ajungă la masa de Crăciun

Pentru agricultorii din Abhazia cea mai mare problemă o creează acum condițiile meteo nefavorabile. Oamenii trebuie să reușească să strângă roada până pe data de 25 decembrie, în caz contrar, nu vor reuși s-o vândă în cea mai solicitată perioadă — după Anul Nou cererea și prețul citricelor în mod tradițional scad brusc.

„Mandarinele noastre au un gust deosebit, sunt acre-dulcii. Și ca aspect, de asemenea, diferă de cele chineze. Ale noastre au coaja densă și subțire, și ușor se curăță”, spune Ovanes, un locuitor al satului Iashtuhva, situat la zece kilometri de Suhumi.

El încarcă lăzile de lemn cu mandarine în mașină și încearcă să le șteargă cu o bucată de stofă. După câteva ore, Ovanes și-a transportat marfa pe teritoriul Rusiei și chiar la frontieră a transmis-o comercianților. De aspectul citricelor depinde și prețul.

Soția lui Ovanes, Ruzanna, și cele trei fiice participă la strânsul roadei și lucrează din zori și până noaptea, pentru a reuși să culeagă citricele înainte de ploaie.

Foto: JAMnews

Din China sau din Abhazia?

Mulți fermieri din Abhazia se plâng că le este tot mai greu să concureze pe piața rusă cu mandarinele din China, Maroc, Iran și alte țări.

„Mandarinele din Abhazia sunt căutate pentru gustul lor, dar cele chinezești strălucesc mai bine și sunt mai ieftine”, spune Ruzanna.

Mandarinele din Abhazia au devenit în anii sovietici un brand în Moscova și în alte orașe rusești. În multe magazine pot fi văzute mandarine chinezești, care sunt foarte diferite la aspect, dar cu inscripția „abhaze”.

„Vecinul a nimerit în luna octombrie la una din piețele din Moscova și acolo toate mandarinele erau vândute sub marcă abhază. Aceste citrice arată diferit de ale noastre. Plus la asta, mandarinele abhaze se coc la mijlocul lunii noiembrie și, respectiv, nu pot apărea pe rafturi în octombrie”, spune Ruzanna.

În perioada sovietică, povestește Ovanes, un om care avea o livadă de citrice, era considerat bogat. Acele familii strângeau câte 11-12 tone de mandarine (acum doar șapte tone), și pe banii de la recolta vândută omul putea să-și cumpere o mașină sau să-și construiască o casă.

Acum totul a devenit mai complicat. Ovanes vinde o parte din recolta angrosiștilor din cartierul rusesc din Adler. O altă parte o vinde chiar în Abhazia comercianților.

Prețul cu ridicata pentru un kilogram de mandarine depinde de locul de achiziție. Dacă vinzi chiar de acasă, costă 20 ruble (aproximativ 30 de cenți). Dacă transporți marfa pe partea rusă a frontierei, costă 30-40 de ruble (aproximativ 50 de cenți). În magazinele din Rusia mandarinele din Abhazia se vând la prețul de 60 de ruble (aproximativ un dolar) și mai mult.

Foto: JAMnews

Cum și cine câștigă din vânzarea citricelor

15 ani în urmă livada din satul Pobeda raionul Gulrypsc i-a revenit lui Evgeny Sineavscki, pe care a moștenit-o de la bunicul său, care i-a și insuflat dragostea pentru pomicultură. În acest an de pe cele 25 de hectare Evgheny intenționează să strângă în jur de cinci tone de mandarine. Conform estimărilor, profitul net ar putea ajunge la aproximativ 80 de mii de ruble (în jur de 1200 de dolari).

„Anul trecut, din cauza invaziei gândacului puturos marmorat și din cauza ploilor abundente din luna mai, exact în perioada de înflorire a citricelor, m-am trezit cu pierderi. Și nu doar eu unul am avut de pătimit. Și asta având în vedere că aproape totul fac singur. Apelez la specialiști doar pentru stropirea arbuștilor. Dacă aș fi angajat oameni pentru colectarea, curățarea și tăierea pomilor, atunci această afacere ar fi fost dezavantajoasă”, spune el.

Evgheny vinde mandarinele comercianților cu 20-25 de ruble pentru kilogram. Până mandarinele ajung la Krasnodar, costul lor crește cu aproximativ 16 ruble pe kilogram: cheltuielile la trecerea frontierei ruse la Punctul de Trecere Psow se mai ridică cu 12 ruble per kg, și încă costurile de transport.

Foto: JAMnews