Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Curtea Supremă a SUA a…

Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul la avort

Sursa foto: BBC

Milioane de femei din SUA vor pierde dreptul constituțional la avort, după ce Curtea Supremă a anulat o hotărâre veche de 50 de ani care legaliza avortul la nivel național. Instanța a anulat decizia istorică Roe vs. Wade, la câteva săptămâni după ce o scurgere de informații fără precedent a sugerat că ar fi în favoarea acestui lucru, scrie BBC.

Hotărârea va transforma dreptul la avort în America, fiecare stat putând acum să interzică această procedură. Astfel, jumătate dintre statele americane ar putea introduce noi restricții sau interdicții.

Treisprezece au adoptat deja așa-numitele legi de declanșare care vor interzice automat avortul în urma hotărârii Curții Supreme din SUA. O serie de alte state ar putea adopta rapid noi restricții.

Accesul la avort ar putea fi stopat pentru aproximativ 36 de milioane de femei

În total, potrivit presei internaționale, accesul la avort ar putea fi întrerupt pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă, conform cercetărilor efectuate de Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală.

Curtea Supremă din SUA a luat în considerare cazul Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, care a contestat interdicția din Mississippi privind avortul după 15 săptămâni. Însă instanța, majoritar conservatoare, a decis în favoarea statului cu un vot de șase la trei, în funcție de liniile ideologice – punând astfel capăt efectiv dreptului constituțional la avort.

„Prin urmare, susținem că Constituția nu conferă un drept la avort… și că autoritatea de a reglementa avortul trebuie să fie returnată poporului și reprezentanților săi aleși”, se arată în hotărâre.

În cauza istorică Roe vs. Wade din 1973, Curtea Supremă din SUA a decis, cu un vot de șapte la doi, că dreptul unei femei de a întrerupe sarcina este protejat de Constituția SUA. Hotărârea a conferit femeilor americane dreptul absolut la avort în primele trei luni (trimestru) de sarcină, dar a permis restricții în al doilea trimestru și interdicții în al treilea trimestru. Însă, în deceniile care au urmat, hotărârile anti-avort au redus treptat accesul în peste o duzină de state.

Presa internațională scrie că hotărârea de vineri echivalează cu o răsturnare totală a propriului precedent juridic al Curții Supreme din SUA – o mișcare extrem de rară – și este posibil să declanșeze bătălii politice care să divizeze națiunea.

În statele în care opiniile privind avortul sunt strâns împărțite – cum ar fi Pennsylvania, Michigan și Wisconsin – legalitatea procedurii ar putea fi determinată în funcție de fiecare alegere. În altele, hotărârea ar putea declanșa o nouă rundă de bătălii juridice, inclusiv cu privire la posibilitatea ca persoanele să meargă în afara statului pentru avorturi sau să comande medicamente pentru avort prin servicii poștale.

Reuters scrie că numărul avorturilor din SUA a crescut cu 8% în ultimii trei ani, potrivit datelor publicate pe 15 iunie de Institutul Guttmacher, un grup de cercetare care susține dreptul la avort. La nivel global, dreptul la avort a crescut în general. Organizația Mondială a Sănătății a ONU a declarat că în jur de 73 de milioane de avorturi au loc în fiecare an la nivel global, incluzând 29% din toate sarcinile.