Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Curtea Penală Internațională deschide o…

Curtea Penală Internațională deschide o anchetă privind posibile crime de război în Ucraina

Curtea Penală Internațională de la Haga, Țările de Jos, va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan, potrivit CNN. 

În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.

„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curții Penale Internaționale.

Lituania a cerut anterior CPI să deschidă o anchetă cu privire la crimele de război comise de Rusia și Belarus în Ucraina, prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, spunând pentru Washington Post: „Ceea ce face Putin este doar o crimă și nimic altceva”, potrivit The Guardian.

Odată cu creșterea dovezilor privind utilizarea nediscriminată de către Rusia a muniție în orașele ucrainene  guvernul de la Kiev pregătește, de asemenea, un caz împotriva Moscovei.

Ucraina a deschis un proces și la Curtea Internațională de Justiție pentru că a lansat o invazie sub pretextul unor acuzații false de genocid comise împotriva vorbitorilor de limbă rusă a țării.