Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Curtea Penală Internațională a emis…

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru doi comandanți ruși de rang înalt

Sursa: Svidomi

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele comandanților ruși de rang înalt Serghei Kobilaș și Victor Sokolov pentru presupuse crime de război în Ucraina, a anunțat marți într-un comunicat.

CPI, cu sediul la Haga, a declarat că există motive rezonabile de a crede că cei doi sunt responsabili pentru „loviturile cu rachete efectuate de forțele aflate sub comanda lor împotriva infrastructurii electrice ucrainene de la cel puțin 10 octombrie 2022 până la cel puțin 9 martie 2023„.

Toate războaiele au reguli. Aceste reguli îi obligă pe toți, fără excepție„, a declarat Karim Khan, procurorul CPI, adăugând că va continua să caute cooperare din partea Rusiei, care a refuzat până în prezent să se implice cu CPI, scrie Reuters.

Acesta este al doilea set de mandate de arestare a unor oficiali ruși în legătură cu războiul din Ucraina. Ministerul rus al Apărării nu a comentat deocamdată anunțul.

În luna martie a anului trecut, CPI a emis mandate de arestare a președintelui Vladimir Putin și a comisarului pentru copii, Maria Lvova-Belova, pentru acuzații de crime de război legate de răpirea copiilor ucraineni.

Moscova neagă crimele de război din Ucraina și a respins mandatele anterioare de arestare pentru crime de război ale CPI ca făcând parte dintr-o campanie occidentală tendențioasă de discreditare a Rusiei. Oficialii ruși spun că astfel de mandate au un impact redus „în lumea reală”, deoarece Moscova nu este membră a Curții și nici alte mari puteri, precum Statele Unite și China.

Kobilaș, în vârstă de 58 de ani, era comandantul așa-numitei aviații cu rază lungă de acțiune a forțelor aeriene ruse la momentul presupuselor crime. Serviciile de informații militare ucrainene au declarat că loviturile rusești asupra zonelor dens populate din orașul Mariupol au fost efectuate sub comanda sa.

Sokolov, în vârstă de 61 de ani, a fost amiral în marina rusă, care a comandat Flota Mării Negre în perioada la care se referă acuzațiile, potrivit CPI.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat mandatele de arestare.

„Fiecare comandant rus care ordonă lovituri împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii critice trebuie să știe că se va face dreptate. Fiecare autor al unor astfel de crime trebuie să știe că va fi tras la răspundere”, a declarat el pe platforma de socializare X.

CPI a declarat că atacurile asupra rețelei electrice din Ucraina au provocat daune civile și pagube care ar fi fost în mod clar excesive față de orice avantaj militar așteptat.

Detaliile exacte ale incidentelor specifice și ale posibilelor victime au fost ținute secrete pentru a proteja martorii și pentru a proteja investigațiile în curs de desfășurare, se menționează în comunicat.

Convențiile de la Geneva și protocoalele adiționale elaborate de instanțele internaționale prevăd că părțile implicate într-un conflict militar trebuie să facă distincția între „obiective civile și obiective militare” și că sunt interzise atacurile asupra obiectelor civile.

Procurorii CPI doresc, de asemenea, ca acuzațiile să catalogheze loviturile nu doar drept crime de război, ci și drept crime împotriva umanității, deoarece spun că au făcut parte dintr-o politică de stat de atacuri generalizate asupra populației civile.