Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Crăciun cu război în Ucraina

Crăciun cu război în Ucraina

Rusia a lansat 31 de drone şi două rachete spre Ucraina în cursul nopţii, vizând în principal sudul ţării, însă forţele aeriene au reuşit să distrugă 28 de drone şi ambele rachete, a anunţat luni armata ucraineană, relatează agerpres.ro, citând Reuters.

„În urma luptelor aeriene, Forţele aeriene ucrainene şi forţele de apărare au distrus 28 de drone Shahed în regiunile Odesa, Herson, Mikolaiv, Doneţk, Kirovograd şi Hmelnîţki”, au anunţat forţele aeriene ucrainene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Dronele au fost lansate din Crimeea anexată, a precizat sursa citată. Nu au fost raportate pagube sau victime de autorităţile civile şi militare.

Armata a repetat şi informaţia difuzată anterior potrivit căreia două avioane militare ruseşti au fost doborâte în apropierea oraşului Mariupol ocupat de Rusia, în sudul Ucrainei, şi în proximitatea oraşului ocupat Doneţk din estul Ucrainei.

Duminică, oficiali ai armatei ruse şi ucrainene au anunţat doborârea unor aparate aeriene duşmane în diferite zone ale frontului de 1.000 km.

Astfel, colindul ucrainenilor apare într-un context delicat pentru aceștia, în care contraofensiva mult așteptată a Kievului nu a dat rezultatele așteptate, iar ajutorul UE și al SUA nu par să mai aibă elanul inițial, de la începutul războiului.La 24 februarie 2024, Ucraina, UE și NATO intră în al treilea an de război ruso-ucrainean, cu pierderi civile, materiale și militare uriașe.

G4Media arăta în mai 2023 că de la începutul invaziei, cheltuielile financiare asociate războiului pentru Rusia, Ucraina și națiunile care sprijină Kievul au fost de 25 de miliarde de dolari pe lună, conform The Project on Defense Alternatives (PDA), un institut american specializat în cercetarea, analiza și dezvoltarea politicilor de apărare.

Potrivit experților, costurile pe termen lung ale conflictului din Europa de Est includ reconstrucția Ucrainei – estimată în prezent la peste 413 miliarde de dolari – și o creștere bruscă a nivelului de bază al cheltuielilor militare globale anuale, care depășește 300 de miliarde de dolari. Toate acestea fac ca războiul dintre Ucraina și Rusia să coste cel putin un trilion de dolari.