Coronavirus în lume: Rusia, pe locul 2 în lume la numărul de cazuri de infectare, iar în Germania a crescut numărul infecțiilor după relaxarea măsurilor

Peste 4,2 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus și peste 291.000 au murit, în întreaga lumea.
La nici o săptămână după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat relaxarea măsurilor de carantină, în Germania numărul infecţiilor a crescut. Marți au fost de trei ori mai multe cazuri decât în ziua precedentă.
Rusia a ajuns mai nou pe al doilea loc în lume în ce priveşte numărul cazurilor de infectare. Peste 232.000, conform datelor oficiale.
În schimb, la bulgari starea de urgenţă insituită din cauza pandemiei se încheie miercuri, dar unele măsuri restrictive vor fi menţinute.
În plus, autorităţile au dreptul de a-i plasa în carantină pe cei care prezintă simptomele noului virus.
Epidemia de coronavirus a ucis cel puţin 20.000 de oameni aflaţi în cămine de îngrijire din Anglia şi Ţara Galilor
Cel puţin 20.000 de persoane au murit în căminele de îngrijire din Anglia şi Ţara Galilor, ca urmare a pandemiei coronavirusului, conform calculelor Reuters bazate pe date oficiale, conform News.ro.
În cele opt săptămâni până la 1 mai, 37.627 de persoane au murit din cauze diverse în căminele de îngrijire din Anglia şi Ţara Galilor, potrivit datelor Oficiului Naţional de Statistică (ONS).
Pe baza unei comparaţii cu media deceselor săptămânale în căminele de îngrijire din aceeaşi perioadă pe parcursul a cinci ani, Reuters a calculat că decesele suplimentare au fost de peste 19.900 în Anglia şi Ţara Galilor.
Statisticienii consideră că comparaţiile dintre numărul suplimentar de decese faţă de mortalitatea medie este cea mai exactă modalitate de a judeca consecinţele pandemiei, inclusiv decesele provocate direct de pandemie sau alte decese cauzate indirect.
Numărul total de decese provocate de COVID-19 din Marea Britanie depăşeşte acum 40.000, fiind de departe cel mai grav bilanţ din Europa, ridicând mai multe întrebări cu privire la gestionarea crizei de către primul ministru Boris Johnson.
Datele au apărut la o zi după ce Johnson a prezentat un plan de revenire treptată a britanicilor la serviciu, inclusiv sfaturi privind purtarea de măşti confecţionate acasă, dar planul a provocat confuzie.
Liderii din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au spus că sfaturile date de Johnson nu se aplică decât Angliei. Ei le-au spus oamenilor să stea încă acasă.
Rata de infectare în Germania a crescut din nou, după relaxarea măsurilor
Apar noi motive de îngrijorare în Germania. Marți au fost raportate 933 de cazuri noi de COVID-19, de 3 ori mai multe decât luni. De sâmbătă încoace, așa numită rată R a fost calculată peste valoarea de 1. Asta înseamna că în medie, o persoană care are virusul îl transmite la mai mult de o persoană.
Lars Schaade, vicepreședintele Institutului Robert Koch: „Dacă se menține 1 la cifrele zecimale, încă nu suntem într-o situaţie critică. Dacă, însă, creşte mai mult, 1,2 sau 1,3 şi pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci aceste cifre trebuie privite cu atenţie şi trebuie căutate măsuri pentru a opri răspândirea virusului.”
Germania a început de aproape o săptămână ridicarea restricțiilor, dar în oraşul Coesfeld acestea rămân în vigoare din cauza situației explozive de la un abator.
Cei mai mulți angajați ai fabricii vin din România și Bulgaria și trăiesc în condiții cu totul improprii, fapt care a înlesnit răspândirea virusului Sars-Cov-2.
Ortwin Bickhove-Swiderski, DGB district Coesfeld: „Angajații de acolo ne-au spus că trăiesc în condiții catastrofale. Locuiesc 2, 4, 6 chiar 8 oameni într-o cameră. E așa-numitul concept de “saltea închiriată”, care e interzis în Germania.”
Localnicii sunt cu atât mai furioși cu cât problema condițiilor de trăi pentru muncitori e mult mai veche și binecunoscută.
Localnic: „Problema nu e doar de când cu pandemia. Există deja de ceva vreme și cred că e inuman să trăiești în asemenea condiții.”
Ministrul Sănătății din landul Renania de Nord -Westphalia și-a exprimat și el indignarea.
Karl-Josef Laumann, Ministrul Sănătății din landul Renania de Nord -Westphalia: „Grija mea e protejarea cetățenilor și nu prosperitatea industriei de procesare a cărnii.”
Cel puțin 130 de muncitori au fost testați pozitiv cu COVID-19. 80 dintre ei sunt români, iar acum sunt în izolare într-un hotel pus la dispoziție de către companie.
Rusia, pe locul doi în lume în ceea ce privește numărul cazurilor de infectare
Şi Rusia continuă să urce galopant pantă ascendentă a coronavirusului. În ultimele 24 de ore au fost din nou peste 10 mii de cazuri noi, 5.000 numai la Moscova. Inclusiv purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a fost internat într-un centru medical din capitală rusă.
Pentru ca situația, să fie și mai gravă, la un spital din Sankt Petersburg care tratează bolnavi de Covid a izbucnit și un incendiu, cel mai probabil, de la un aparat de ventilație mecanică.
Alexei Anikin, director EMERCOM: „Sunt indicii care ne fac să credem că focul a pornit de la un aparat de ventilaţie pentru bolnavii de Covid. În acest moment, 22 de unităţi de echipament şi 105 de pompieri sunt la faţa locului.”
Au murit cel puțin 5 pacienți, aflați la terapie intensivă.
Situație dramatică în Ucraina, din cauza lipsei de medici
Într-un spital din vestul Ucrainei, medicii folosesc o mască de snorkeling adaptată pentru a conecta un pacient la un sistem de respiraţie artificială.
În spital nu mai există niciun medic specialist pe boli infecţioase – unul a plecat, al doilea a fost diagnosticat cu COVID-19 şi e, la rândul lui, internat.
Până de curând, guvernul ucrainean oferea subvenţii pentru salariile medicilor sau pentru plata facturilor din spitale. Statul încearcă introducă o serie de reforme, iar în perioada următoare vor avea loc alte tăieri de la bugetul şi aşa mic al spitalelor.
Serhiy Vitvitskiy, medic: „Ar trebui să fie un medic pentru fiecare trei pacienţi. Avem un medic pentru 16 pacienţi. Unul în garda de zi, altul în cea de noapte.”
Mykola Sharakhlitsky, anestezist: „Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine mâine, ce mă aşteaptă… poate că o să mă îmbolnăvesc şi eu.”
Ucraina are peste 16.000 de cazuri confirmate şi aproape 500 de decese, dar rata de apariţie a cazurilor noi e aproape dublă faţă de cea din România.
Situația în Marea Britanie și Spania
În altă ordine de idei, de la o zi la alta Europase dezmorţeşte din carantină. În estul Londrei, pe sensul de mers de la intrarea în capitală britanică s-a mers marți aproape bară la bară.
La bordul unui avion care urmă să decoleze de pe aeroportul Stansted spre Lisabona, nu a fost nici vorbă de distanţare socială.
În schimb, vacanţa în Spania rămâne un subiect sensibil vara aceasta. Trebuie să luaţi în calcul faptul că guvernul iberic a decis, cel puțin până la noi ordine, ca orice persoană care vine în țară din străinătate va fi plasat în carantină două săptămâni.
Sursa: Agerpres