Copiii blocați în peștera din Thailanda au transmis scrisori părinților: „O să mă întorc să vă ajut la magazin”

Scrisori ale celor 12 copii blocaţi de două săptâmâni alături de antrenorul lor de fotbal în peştera inundată din Thailanda au fost trimise părinților cu ajutorul scafandrilor. Peste o sută de foraje au fost realizate vertical, alternativă la extracţia prin apă considerată riscantă, relatează Agerpres, citând AFP. Astăzi, 7 iulie, echipa de ingineri trimiși de Elon Musk ajung în Thailanda, pentru a participa la operaţiunea de salvare.

Antrenorul de fotbal şi-a cerut iertare de la părinţi: „Mulţumesc pentru sprijinul vostru moral. Cer iertare tuturor părinţilor acestor copii”, a scris tânărul în vârstă de 25 de ani, Ekkapol Chantawong.

Autorităţile care vor să evite o extracţie prin apă a copiilor, au insistat asupra opţiunii de a fi evacuaţi pe sus.

„Am efectuat peste o sută de foraje. Dar încă nu am localizat poziţia lor”, a declarat sâmbătă presei şeful celulei de criză, Narongsak Osottanakorn. În interior, copii sunt în stare bună de sănătate, a asigurat el, în pofida zvonurilor privind o scădere a nivelului de oxigen.

Scrisorile trimise de copii familiilor lor sunt primele mărturii publice. „Nu vă îngrijoraţi, mama şi tata, sunt două săptămâni de când am plecat, dar o să mă întorc să vă ajut la magazin”, scrie un băieţel Ekkarat, semnând cu porecla sa de pe teren, Bew, şi ai cărui părinţii au o băcănie.

Sursa: facebook.com/ThaiSEAL/

Sursa: facebook.com/ThaiSEAL/

După publicarea a două clipuri video, primul filmat când au fost găsiţi de scafandrii britanici luni, 2 iulie,  şi cel de-al doilea de marţi, 3 iulie, nicio imagine nu a mai fost publicată despre grupul refugiat pe un loc mai înălţat al peşterii pentru a se feri de apă, la distanţă de peste 4 km de intrare.

Un salvator a murit după ce i-a aprovizionat pe copiii blocați

Un fost membru al comandourilor Marinei thailandeze a murit vineri, 6 iulie, din cauza lipsei unei rezerve suficiente de oxigen, după ce i-a aprovizionat pe copiii blocaţi în peştera inundată.

„După ce a livrat o rezervă de oxigen, pe drumul de întoarcere el însuşi n-a mai avut destul oxigen’”, a anunţat viceguvernatorul provinciei Chiang Rai, Passakorn Boonyaluck.

Elon Musk a trimis o echipă de ingineri

Miliardarul Elon Musk, un antreprenor din industria spaţială şi a tehnologiei, a trimis o echipă de ingineri în Thailanda, care vor participa la operaţiunile demarate pentru salvarea celor 12 copii şi a antrenorului lor de fotbal rămaşi blocaţi într-o peşteră inundată din această ţară, informează CNN, citat de Agerpres. Inginerii ajung la fața locului astăzi, 7 iulie.

Iniţial, Elon Musk a spus că oamenii săi ar putea să ajute echipele de salvare furnizându-le un „radar performant de scanare a pământului” şi nişte „baterii Powerpacks pe deplin încărcate şi al unor sisteme de pompare a apei”. De asemenea, renumitul antreprenor a vorbit despre posibilitatea utilizării unui tub gonflabil din nailon, ce ar putea fi inserat în peşteră, apoi umflat cu aer pentru a forma un fel de „tunel subacvatic”.

Membrii echipei de fotbal Wild Boar au fost daţi dispăruţi pe 23 iunie când nu s-au mai întors acasă după un antrenament. Ei au pătruns în acea peşteră într-o zi cu vreme însorită, însă au rămas blocaţi în urma unei ploi torenţiale care a inundat sistemul de galerii din interiorul grotei.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *