Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consiliul European dă aprobarea finală…

Consiliul European dă aprobarea finală cu privire la introducerea infracțiunilor și a sancțiunilor pentru încălcarea sancțiunilor UE

Sursa: Reuters

Consiliul European a adoptat vineri, 12 aprilie, un act legislativ care acoperă norme minime la nivelul UE pentru urmărirea penală a încălcării sau eludării sancțiunilor UE în statele membre.

Anumite acțiuni vor fi acum considerate infracțiuni penale în toate statele membre, de exemplu, contribuția la ocolirea unei interdicții de călătorie, comerțul cu bunuri sancționate sau desfășurarea de activități financiare interzise. Incitarea, complicitatea și instigarea la aceste infracțiuni pot fi, de asemenea, sancționate.

Statele membre trebuie să se asigure că încălcarea sancțiunilor UE este pasibilă de sancțiuni penale eficiente și proporționale, care variază în funcție de infracțiune. Cu toate acestea, încălcarea intenționată a sancțiunilor trebuie să conducă la o pedeapsă maximă cu închisoarea. Cei care au încălcat măsurile restrictive ale UE pot fi supuși, în plus, unor amenzi.

Persoanele juridice (de exemplu, societățile) pot fi, de asemenea, trase la răspundere atunci când o infracțiune a fost comisă de o persoană cu funcție de conducere în cadrul organizației. În astfel de cazuri, sancțiunile pot include interzicerea activităților comerciale și retragerea permiselor și autorizațiilor de desfășurare a activităților economice.

Directiva va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea la dispoziție 12 luni pentru a transpune dispozițiile directivei în legislația lor națională.

Măsurile restrictive reprezintă un instrument important în cadrul politicii externe și de securitate a UE. Statele membre sunt responsabile de aplicarea acestora, motiv pentru care sancțiunile pot varia de la urmărirea penală la sancțiuni administrative, în funcție de țară.

Comisia Europeană a propus directiva în decembrie 2022 pentru a limita eludarea sancțiunilor și pentru a înăspri aplicarea acestora. Ca răspuns la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, UE a adoptat un număr fără precedent de măsuri restrictive pentru a slăbi baza economică a Rusiei și pentru a-i reduce capacitatea de a purta un război.